Премиерът Бойко Борисов са очаква тази сряда да бъде в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Премиерът Бойко Борисов са очаква тази сряда да бъде в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Премиерът Бойко Борисов се очаква да открие новата лодкостоянка в бургаския квартал "Крайморие" тази сряда, научи "Черноморие". Церемонията е планирана за 25-ти септември.

Рибарското пристанище е изградено по проект на Община Бургас, за който тя спечели финансиране по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 година. Той включва построяване на хидротехнически съоръжения за защита на акваторията от ветрово и вълново въздействие и за приставане и временно престояване на малки риболовни кораби с дължина до 12 метра, както и обслужващи съоръжения.

Новото съоръжение не е пристанище и не е пригодено за яхти. То е защитена лодкостоянка с 50-60 места за малки плавателни съдове. Съоръжението е построено по искане на кварталното рибарско сдружение и е десетилетна мечта на неговите членове. Именно те посочиха като най-подходящо настоящото място, можете да видите как изглеждаше заливчето преди.

Новата лодкостоянка ще предложи сигурност и комфорт на бургаските рибари, но тя носи и добавена туристическа стойност, тъй като има потенциала да се превърне в едно от най-приятните места за разходка в Крайморие.

Според специалисти, през следващите години съоръжението ще допринесе за увеличаване на кварталната плажна ивица, както се е получило през 80-те години на миналия век с централния и северния бургаски плаж чрез изграждането на буни, твърдят от Община Бургас.