Преподаватели и студенти от специалността "Керамика" в Националната художествена академия се представят с обща изложба "Керамика и дизайн на порцелан и стъкло в НХА". Експозицията е подредена в Центъра за съвременно изкуство (той се намира на четвъртия етаж в новата сграда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" б.а.)*.

"За първи път стъпваме тук и показваме нашето изкуство", каза доц. д-р Момчил Чирчев - един от преподавателите в специалността "Керамика" в НХА. Той участва в изложбата със своя творба. Академията разполага с една от най-добрите технологични бази у нас, а студентите от "Керамика" успешно се реализират, участват в международни конкурси и в проекти по програма "Еразъм". Според доц. Мирчев, има завръщане към изработването на ръце на предмети на изкуството и украшения.

Специалността "Керамика", която е представена чрез тази изложба, е в основата на създаването на НХА. През 1904 година с наначаването на проф. Стефан Димитров започва обучението по тази специалност в Адакемията. Основната цел на обучението днес е подготовката на специалисти в областта на съвременната художествена керамика и на съвременните изкуства. Преподаватели по тази специалност в НХА са: проф. Божидар Бончев, доц. Мартин Петков, доц. д-р Момчил Мирчев, гл. ас. д-р Яна Юнакова, гл. ас. Надя Текнеджиева, старши преподавател д-р Росен Тошев.

Сред първите, които имаха възможността да разгледат изложбата на преподавателите и техните студенти бяха Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас и Красимир Стойчев - зам.-кмет по бюджет и финанси в Община Бургас.

На откриването бяха и ректорът на НХА проф. Георги Янков, проф. Светозар Бенчев, директорът на филиала на Академията в Бургас доц. Димо Колибаров. Те имаха възможност да разгледат и другата изложба, която е подредена в тяхната зала в Центъра за съвременно изкуство - "Grayscale" с графики на 20 съвременин български автори.

*Достъпът до залата става чрез отдел "Изкуство", който се намира на четвъртия етаж на библиотеката

Галерия