Колоната от автобуси бе еккортирана от полицейски автомобил. Снимки Черноморие-бг

Колоната от автобуси бе еккортирана от полицейски автомобил. Снимки Черноморие-бг

Членове на националното сдружение "Случаен превоз" протестираха днес в пет български града - Бургас, Варна, Пловдив, Русе и София. Шествието от автобуси в Бургас тръгна от паркинга на летището, премина през града и завърши на кръговото на булевард "Транспортна".

Повод за протестите станаха загубите, които фирмите търпят, заради извънредното положение в страната във вразка с пандемията от корона вирус. Голяма част от превозвачите не работят през последните два месеца най-вече, защото туристи няма. А те се изкарват прехраната като возят пристигащите групи туристи, които кацат на летището в Бургас или пък са наети от туристически фирми за организирани екскурзии в страната и чужбина.

Исканията на сдружението са няколко:

1. Безлихвено отсрочване на задължения към бюджета, дължими след 13.03.2020г. за период от шест месеца;
2. Целева безвъзмездна финансова помощ в размер на минимум 30 хиляди лева за транспортни предприятия с преобладаваща дейност автобусен транспорт;
3. Целеви безлихвени заеми в размер до 100 хиляди лева за транспортни предприятия с дейност автобусен транспорт;
4. Целево нисколихвено (до 2%) финансиране за оборотни средства до 300 хиляди лева без обезпечение и при облекчени условия за транспортни предприятия с преобладаваща дейност автобусен транспорт;
5. Ясни правила относно хигиенните изисквания за възстановяване да дейността, тясно съгласувани с бранша.

Към протеста се присъединяват и екскурзоводите, които до момента освен кредити нямат предложена друга мярка за помощ от държавата.