Бургас започва годината с финансова стабилност. Проектобюджет 2020 е справедлив, каза кметът на Бургас Димитър Николов (в средата). Снимка Лина Главинова

Бургас започва годината с финансова стабилност. Проектобюджет 2020 е справедлив, каза кметът на Бургас Димитър Николов (в средата). Снимка Лина Главинова

Проектобюджетът на Община Бургас през 2020 година е в размер на 305 942 777 лева. 117 704 000 лева са редствата за държавните делегирани дейности, 124 850 000 лева - приходите от дейностите с местно значение, индикативните разчети възлизат на 39 099 000 лева.

"Бургас започва годината с финансова стабилност. Проектобюджет 2020 е справедлив, тъй като осигурява средства за всички направления, необходими за  развитието на града", каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той представи основните приоритети и акценти в проектобюджета за тази година. Изброените обекти в него са само част от тези, които ще се реализират през годината. Те са с осигурено финансиране. Община Бургас подготвя и проекти, с които ще кандидатства за финансиране, а обектите ще бъдат обявени след осигуряването им.

При изготвянето на проекта за бюджет е използван консервативния подход. "Ще харчим толкова, колкото можем да съберем. Увеличение на местните данъци и такси няма да има с изключение на вдигането на екологичната компонента от данъка върху автомобилите, което касае най-замърсяващите, като увеличението е между 5 и 25 лева на автомобил", уточни кметът Николов.

В доклада си за 2019 г. Агенцията за кредитен рейтинг отчете, че финансовите показатели на Община Бургас са подчертано по-добри от средните за страната, както и че Бургас е сред общините с най-добри параметри за финансова устойчивост.

Бюджет 2020 е със същата приходна част, но много по-голяма разходна по отношение на държавно делегираните дейности. Средствата за тях в бюджета са нараснали с 16 млн. лв. спрямо 2019 г. За заетите в образованието са с ръст 15,5 %, в здравеопазването - с 10 %, за социални услуги - с 11,5 %, за центровете за настаняване от семеен тип на деца /младежи с увреждания -15 %, за центровете за временно настаняване - с 8 %, за функция "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" - с 8,6 %.

"Бюджет 2020" е подготовката на Бургас за разгръщането на новите перспективи за града и общината. Заложените инвестиции в него са важни за бъдещото развитие на ключови сектори за региона: образование, здравеопазване, индустриални зони, екология, събитиен туризъм.

С 10% е ръстът на средствата за здравеопазване тази година, в сферата на културата ръстът е от 8%.

Община Бургас ще стартира няколко програми, свързани с безопасността на пешеходците, междублоковите пространства, околната среда,   социалните дейности и сигурността.

През 2020 година Община Бургас обединява в пакет мерки, свързани с екологията и околната среда с участието на гражданите.