Така изглежда картата на страната за месец юни. Графика НИХМ

Така изглежда картата на страната за месец юни. Графика НИХМ

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на река Струма - около 23°, за високите полета - между 17 и 19°, а за планините - между 3 и 12°, съобщават от Национален институт по метеорология и хидрология.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 8° и 13°, а най-високите - между 32° и 37°.

Месечната сума на валежите, в по-голямата част от страната, ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м. По-малко от нормите ще са валежите в източните райони от страната.

През първите дни на месец юни над страната ще преобладава слънчево време с преобладаващи максимални температури между 28° и 33°. Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони и на отделни места ще превали и прегърми. Към 6-и през страната ще премине атмосферен фронт, температурите ще се понижат и въздушната маса ще стане неустойчива. До края на периода на много места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки.

И през повечето дни от второто и третото десетдневие температурите ще са близки до обичайните за юни, но ще се задържи неустойчиво. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и до полунощ на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевична дейност. Условия за по-значителни валежи има около 13-и, 18-и и 25-и, когато и температурите относително ще са по-ниски.

През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите.