Акция Зима тази година ще премине на три етапа, каза комисар Рачев. Снимка Лина Главинова

Акция Зима тази година ще премине на три етапа, каза комисар Рачев. Снимка Лина Главинова

Най-много инциденти през зимата стават в часовете между 17 и 19.00. Причината е, че по това време вече не е светло, а пешеходците са облечени предимно в тъмни дрехи и ако изскочат рязко на улицата, водачите често пъти не ги виждат. Затова родителите да вземат светлоотразителни жилетки на децата си, за да ги предпразят от инциденти на пътя. Това призова комисар Неделчо Рачев - шеф на отдел "Охранителна полиция" и КАТ към Областна дирекция на МВР в Бургас.

От 1-ви ноември започва акция "Зима", която ще премине на три етапа в Бургас и региона и ще продължи до 30-ти ноември. Първият ще бъде насочен към превенция на подрастващите как да се държат на пътя. По време на втория етап контролирани водачите на превозни средства и пешеходците дали са торелантни на пътя, а третият етап включва проверка на състоянията на автомобилите. Кампанията се провежда традиционно съвместно със Съюза на автомобилиистите в региона, сдружение "SOS - ПТП" и БЧК.

Водачите трябва да подготвят колите си за зимата, като сменят гумите и направят профилактика.

Благодарение на съвместните кампании, през изминалата зима е намалял броят на инцидентите на пътя. Отчетени са 580 транспортни произшествия, при 450 оттях е имало материални щети. 132 оттях са тежки с 163 ранени и 7 загинали.