По думите на доц. Ангел Кунчев карантината на политиците зависи от това, кога ще им бъдат връчени предписанията и ще бъдат уведомени, че са под карантина. Снимка Архив Черноморие-бг

По думите на доц. Ангел Кунчев карантината на политиците зависи от това, кога ще им бъдат връчени предписанията и ще бъдат уведомени, че са под карантина. Снимка Архив Черноморие-бг

Президентът Румен Радев и част от екипа му, министър-председателят Кирил Петков, началникът на кабинета му Лена Бориславова, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и други политици могат да бъдат поставени под карантина по съкратена процедура.

Държавният глава и по-голяма част от участниците в заседанието на Консултативен съвет за национална сигурност, което се проведе вчера, се карантинираха, заради доказан случай на COVID-19 на председателя на Народното събрание Никола Минчев, който също участва в него.

И президентът под карантина, заради положителната проба на председателя на НС

Според действащата заповед, участвалите в заседанието трябва да бъдат поставени под 10 дневна карантина.

Днес на брифинг министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова обяви, че предстои да бъде издадена нова заповед с намаляване на дните на карантиниране на заразени с COVID-19 и на конктактните им лица.

- За доказано заразени със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) изолацията да е 10 дни вместо досегашните 14 дни.

- За контактните на доказано заразени със SARS-CoV-2 карантината да е 7 дни вместо досегашните 10 дни.

- За хората с бустерна доза ваксина срещу COVID-19 карантината да е още по-кратка.

Предстои заповедта да бъде издадена и да влезе в сила.

"В момента проверяваме имунния статус на участвалите в КСНС. В зависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер или не – ще бъде поставен в различен срок на карантина", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му карантината на политиците зависи от това, кога ще им бъдат връчени предписанията и ще бъдат уведомени, че са под карантина.

"Ако въведем по-съкратените срокове и Столичната Регионална здравна инспекция ги постави в карантина по тях, тя ще е по съкратената процедура. Но поради заетостта и забавянето на връчването на предписанията от страна на СРЗИ, предполагам, че може би те ще успеят да влязат в новите срокове. Така или иначе всички хора, участвали в това събиране, са се самоизолирали", подчерта Кунчев.