Изключително важно е страдащият да спре да чете и да слуша съвети, а да осъзнае, че е възможно да се отърве от затлъстяването само с помощта на лекар, съветва д-р Долап

Изключително важно е страдащият да спре да чете и да слуша съвети, а да осъзнае, че е възможно да се отърве от затлъстяването само с помощта на лекар, съветва д-р Долап

Затлъстяването е проблем в световен мащаб и може да причини рак, сърдечно-съдови проблеми и болки в костната система, обяснява известният специалист в областта на метаболитните заболявания д-р Мустафа Ондер Долап.

"Затлъстяването се очертава като все по-сериозен проблем не само в Турция или България, това е световен проблем, за съжаление. В днешно време смъртните случаи в следствие на затлъстяване са почти колкото тези, свързани с тютюнопушенето. Виждаме все повече млади хора с наднормено тегло, особено такива, които обичат бързото хранене". Това са констатации на  д-р Мустафа Oндер Долап, известен специалист в областта на диабетната и метаболитната хирургия. Той е завършил Медицинския факултет на Истанбулския университет през 1996 г. Специализирал е в Университета в Страсбург, а редовно повишава квалификацията си в областта на хирургията при затлъстяване и метаболитни заболявания.

Професионалната му кариера преминава през спешна помощ и различни държавни и частни болници. От 2007 г. е неизменна част от екипа на болница "Чорлу Ватан"   

Модерната частна болница е само на 160 км от границата с България и предлага асистенти, които говорят български, настаняване в първокласни условия, приятелско отношение и високотехнологична апаратура в съответствие с последните тенденции във всяка област на медицината.
На въпроса къде трябва да се търсят корените на проблема с наднорменото тегло д-р Долап отговаря с най-честите причинители на наднорменото тегло: генетични фактори, вредни хранителни навици и начин на живот. "Просто е. Ако количеството приети калории надвишава количеството изразходвана енергия, остатъкът се натрупва в тялото под формата на мазнини", посочва очевидното докторът.

И съветва още в началото, когато се установи тенденция към постепенно увеличаване на теглото, да се потърси консултация със специалист, защото информираността е много важна за битката със затлъстяването. Според специалиста най-важното за успеха в тази битка е човек да осъзнае, че затлъстяването е заболяване, което не е само естетически или социален проблем. "Затлъстяването може да предизвиква сериозни здравословни проблеми и дори да намали продължителността на живота. Изключително важно е страдащият да спре да чете и да слуша съвети, а да осъзнае, че е възможно да се отърве от затлъстяването само с помощта на лекар", съветва д-р Долап. Той ежегодно посещава най-престижните форуми за  лечение на затлъстяването и метаболитните заболявания по целия свят, следи тенденциите и следва най-новите методи за справяне с проблема.

Специализирал се е в операции на щитовидна жлеза, херния, камъни в жлъчката, черен дроб, онкологични заболявания, стомах и панкреас, заболявания на гърдите и дебелото черво, хеморoиди, анални фисури,  и бариатрична хирургия при затлъстяване.

Богатият опит, който има, го прави безценен източник на информация за психологията на пациентите с наднормено тегло. Той споделя, че затлъстелите пациенти губят комфорта си и често се сдобиват с психологически проблем. Това е допълнение към естетическия проблем, който те имат, гледайки уголемяващото се собствено тяло в огледалото. Но всичко това са по-малките проблеми. Затлъстелите хора често се сблъскват и с други сериозни заболявания: сърдечен инфаркт, съдови заболявания, диабет, хипертония, сексуални проблеми, репродуктивни проблеми, хъркане, хепатит, камъни в жлъчката. Хората с наднормено тегло често изпитват сериозни болки в мускулно-скелетната система и имат гръбначни заболявания. "Най-тревожният факт е, че медицината е доказала, че при хора със затлъстяване най-често се наблюдават рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса", казва д-р Долап.

По негови наблюдения пациентите предпочитат нехирургичните методи за справяне с проблема пред оперативното лечение. Има много съвременни методи за лечение на затлъстяване, един от които е  стомашният байпас за метаболитна хирургия. Но според специалиста най-важното е терапията да се избере след обсъждане, в което участват пациентът и лекарят. "Не всеки пациент със затлъстяване може да се оперира. А пациентите, които трябва да се оперират, не бива да губят време, прилагайки други методи на лечение, защото това може да им причини сериозни здравословни проблеми", обяснява д-р Долап.

Той подчертава, че в болница "Чорлу Ватан" терапията се избира според конкретния случай и  конкретния пациент индивидуално, а не типово - според заболяването.  Индексът на телесната маса на пациента, неговите хранителни навици, възрастта, социалният живот – всичко това се взима предвид при избора на схема на терапия. Според специалиста е много важно всеки човек да получи професионална помощ. Често заради някакви моди в социалните мрежи и Интернет се рекламират диети, които обещават чудеса. Хората ги правят, сменят ги и се отчайват от липсата на резултат. "Често гладуването или следването на хранителен режим дори се съпътства от различни спортни активности, но ако всички тези усилия не са систематични, те не водят до нищо, освен до загуба на мотивация", обяснява специалистът.

На въпроса колко са достъпни консултациите и терапиите в болница "Чорлу Ватан" д-р Долап отговаря дипломатично, че лекарите не се занимават с цените на здравните услуги. "Ние имаме ангажимент да си свършим работата по международните стандарти, на най-високо професионално ниво и така, че пациентът да остане с усещането, че е бил сред приятели и перфектни специалисти", убеден е докторът.

И допълва, че цената обикновено зависи от използваните материали и апаратура. Операциите при затлъстяване се извършват по лапароскопски (затворен) метод, със специални уреди.  Въпреки непрекия отговор д-р Долап дава да се разбере, че хората, които избират болница "Чорлу Ватан", получават качествени услуги на разумни цени.  И добавя, че ако пациентът честно оцени положителната промяна в социалния си живот и цялостното си здравословно състояние след лечението, ще си даде ясна сметка, че е спечелил много повече от това, които е платил за лечението.

В практиката си д-р Долап се е срещал с много пациенти, всеки със своята индивидуална история. И се е убедил, че лечението при затлъстяване е доста различно не само от пациент до пациент, но и като процес спрямо лечението на други заболявания. "Например при операция за изваждане на камъни в жлъчката оперираме, сваляме конците и след една седмица пациентът е възстановен. Лечението при затлъстяване е различен процес. Това е пътуване към оздравяването, понякога доста продължително. С операцията ние осигуряваме нов старт, нова посока на пациента и го подкрепяме в това пътуване", обяснява хирургът. И допълва: "Независимо от коя държава е човекът, ние не го забравяме, поддържаме близък контакт с него, за да можем да помогнем във всеки момент. Това е заложено във философията на болница "Чорлу Ватан" – винаги на първо място поставяме човека и човешкия живот".

Затлъстяването е напълно лечимо заболяване, ако се потърси навреме висококачествена медицинска консултация в правилно подбрано лечебно заведение. Навреме трябва да се вземат мерки срещу обездвижването, неактивния начин на живот и вредните хранителни навици. В болница "Чорлу Ватан" има звена за подкрепа на здравословния начин на живот. "Стремим се операцията да е крайно решение. По-добрият вариант е да се премине към здравословен начин на живот и правилно хранене" съветва д-р Мустафа Oндер Долап.

Ако искате да направите консултация с д-р Мустафа Oндер Долап, свържете се с него тук.

Галерия