Две трети от съветниците подкрепиха бюджета. Снимки Лина Главинова

Две трети от съветниците подкрепиха бюджета. Снимки Лина Главинова

С 41 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници приеха проекта за бюджет на община Бургас за 2019 година. Макро рамката, която възлиза на 272 492 768 млн. лева получи подкрепата на мнозинството от ГЕРБ, съветниците от НФСБ, СЕК, Реформаторския блок, АБВ, ДПС, "Лидер" и новосформираната група "Заедно за Бургас", в която влизат съветници напуснали НФСБ, АБВ и БСП. Против гласуваха тримата съветници от БСП. Шестима не участваха в гласуването, защото пропуснаха заседанието на Общинския съвет.

Държавните делегирани средства възлизат на 106 356 687 млн. лева, общинските са 126 753 808 млн. лева, 39 382 273 млн. лева са парите по оперативни програми. Със 17 млн. лева повече са държавните пари, които ще получи Общината. Това са средства за заплати и осигуровки, сред които и тези в сферата на образованието, тъй като заплатите на учителите бяха завишени от 1 януари тази година. С 9 млн. лева са завишени собствените приходи на Общината за настоящата година.

"Благодаря ви за подкрепата и доверието! За мен интересите на Бургас стоят над това да се угоди на всички заради предстоящите избори", заяви кметът Димитър Николов след днешното гласуване. Той заяви, че това е стабилен и реален бюджет, който се основава на ръст на приходите при запазване на данъчните ставки.

Значителна е сумата, която е предвидена за сферата на образованието.

"Бюджетът е изключително стабилен, за трета поредна година дофинансираме средствата от такса смет. Доброто финансово състояние на Общината ни дава възможност да покриваме всеки недостиг, ако се появи такъв", обобщи кметът. 

Галерия