Съветниците от БСП напуснаха залата преди гласуването на бюджета

Съветниците от БСП напуснаха залата преди гласуването на бюджета

Съветниците приеха проекта за бюджет на Община Средец с 11 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се". Няколко часа продължиха дебатите по докладната записка. Още в началото Иван Кичев (БСП) обяви, че той и колегите му няма да подкрепят бюджета. "Вижда се последователността по отношение на увеличаването на бюджетния дефицит. Кметът да информира Общинския съвет в подходяща форма за вида и размера на просрочените вземания и за мерките за погасяването им", заяви Кичев. Той обаче не изслуша отговора на кмета на Община Средец Иван Жабов, тъй като съветниците от БСП последваха колегите си от СДС и заедно напуснаха залата на местния парламент. В залата остана третия съветник на сините - Лало Гюров, който подкрепи докладната записка. До излизането на шестимата съветници (4 от БСП и 2 от СДС б.а.) се стигна, след като мнозинството (ГЕРБ, Земеделски съюз "Александър Стамболийски", НФСБ и СДС б.а.) не подкрепи част от предложенията по проекта за бюджет направени от сините съветници - Георги Вълчев и Димитър Янков. Съветниците гласуваха "за" само предложението за увеличаване на горивото, което от Общината закупуват за нуждите на местното Районно управление от 200 на 300 литра.

Самият Георги Вълчев опроверга думите си с напускането на залата и неучастието при гласуване на бюджета. В началото на дебатите той призова колегите си да се обединят и да постигнат консенсус по най-важната докладна записка - за бюджета и припомни на съветниците как се е случлаво това пред годините без значение от коя партия е било управляващото мнозинство в местния парламент. Призвът му не бе последван от съветниците от БСП, както и от него самия. А в разгара на гласуванията на проекта за бюджет той като председател на група поиска 15 минути почивка. Минути, след като се върнаха в залата, съветниците от СДС и БСП обявиха, че няма да участват в приемането на бюджета и излязоха навън показвайки с поведението си, че от началото на мандата на този Общински съвет са негласни коалиционни партньори. Явно решенията, които се вземат между лидерите на ГЕРБ и СДС на национално ниво за заедно явяване на изборите не стигат до местната централа на сините в Средец.

"Имат си глави на раменете, да мислят. Всеки си носи кръста. Те не работят като коалиционни партньори, а са заедно с БСП", лаконично коментира пред "Черноморие" действията на двамата съветници от СДС кметът на Средец и председател на ГЕРБ в общината Иван Жабов.

Преди това той благодари в залата на съветниците, които са подкрепили бюджета. "Дефицитът намалява и до края на годината ще влезем в рамките", обясни той.  "Направихме всичко възможно да бъде крайно реалистичен и обоснован бюджета. Има реално подсигурени средства за дейностите заложени в него", допълни кметът Иван Жабов.

Приходната част на бюджета възлиза на 22 690 839 лева. Приходите от делегираните от държавата дейности са на стойност 12 879 342 лева, а собствените приходи са - 9 811 479. Преходният остатък е в размер на 1 281 643 лева. Капиталовите разходи са в размер на 2 108 926 лева.

Галерия