Бачийски (на преден план вляво) и Мосинов (на заден план) с различни тези по докладната. Снимка Архив Черноморие-БГ

Бачийски (на преден план вляво) и Мосинов (на заден план) с различни тези по докладната. Снимка Архив Черноморие-БГ

Шестетажна сграда в бургаския комплекс "Меден рудник", собственост на Община Бургас ще бъде продадена на "Булфарма" ООД. Помещенията са част от Медицински център III. Това е апортната вноска на Общината, която е на стойност 4 617 000 лева. Според данъчната оценка, стойността е 3 724 409 лева с ДДС. Предложението за продажба е направено от управителя на центъра Галин Белев по искане от страна на купувача. Докладната записка бе разгледана на заседание на Общинския съвет в Бургас и предизвика реакции и дебати.

"Въпросът е на каква цена продаваме собствеността на Общината. Парите, които ще получим няма да стигнат за довършване на Факултета по обществено здраве и здравни грижи в университета. А в бюджета на Общината няма заложена нито една стотинка тази година за ВУЗ-а. През миналата сме гласували от бюджета на Общината да бъдат предоставени 500 000 лева за Факултета, а са преведени едва 350 000 лева. Парите пак няма да стигнат за довършване на Факултета", смята съветникът Константин Бачийски (СЕК).

Според Георги Дражев от НФСБ, докладната е написана "некадърно". Той поиска тя да бъде оттеглена от вносителя и да бъде разглеждана на следващата сесия.

"Защо създадохме тръжна комисия и всички минават през нея, а в този случай една фирма ще купи сградата без да е участвала на търг?", попита независимият вече съветник Ангел Божидаров.

Според Евгений Мосинов от БСП, проблемът на докладната е, че е "много обяснителна".

Кметът на Бургас Димитър Николов призова съветниците да не отлагат разглеждането на докладната и да гласуват сега, за да могат средствата, които ще дойдат от продажбата на общинската част да отидат за Факултета по обществено здраве и здравни грижи. "Противен случай, ако решаването на касуза се забави, ще се наложи да изтеглим кредит, а парите от него да отидат за университета", допълни Николов.

Юлиан Станков от ГЕРБ предложи цената да бъде завишена с 300 000 лева. Това е ДДС-то, което Общината трябва да плати като страна по сделката. Съветниците го подкрепиха с 40 гласа "за", 2 "против" и 4 "въздържал се".

Те обаче отхвърлиха предложението на Бачийски продажбата да мине през търг. Срещу предложението гласуваха - 6 "за", 4 "против" и 32 "въздържал се". Съветниците гласуваха и направеното в зала предложение разноските по сделката да бъдат за сметка на купувача.

Докладната записка за продажбата на общинската собственост в Медицинския център бе подкрепана с 40 "за", 1 "против" и 2 "въздържал се".