Стиховете на Петя и днес вълнуват младите

Стиховете на Петя и днес вълнуват младите

Проект на игрален филм за Петя Дубарова - "Петя на моята Петя" е селектиран за участие продуцентската платформа на международния филмов фестивал Манхайм -Хайделберг - "MANNHEIM MEETING PLACE", който се провежда от 18-ти до 22-ри ноември. Сценаристи на проекта са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, режисьор е Александър Косев, а продуцент е BOF Pictures – Николай Урумов. Успешната селекция идва след впечатляващото представяне на проекта в специализирания уъркшоп за млади български продуценти, който Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" проведе съвместно с MMP на 28 и 29 август 2018 г. в град Варна. След задълбочената си работа върху проекта с поканените от Фестивален и конгресен център – Варна световно признати есперти Джулиан Фридман, Руди Тайхман, Питър Армстронг и Клаудия Ландсбергер, продуцентът Николай Урумов бе избран да представи проекта си и в град Манхайм.

Главната цел на "MANNHEIM MEETING PLACE" е да подпомога млади продуценти от цял свят да открият подходящите за проектите си миноритарни копродуценти.

Проектът "Петя на моята Петя" е подкрепен финансово от Националния филмов център.

Намерението на екипа е филмът да бъде заснет в родния град на Петя Дубарова - Бургас, с логистичната подкрепа на Община Бургас.

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 година в Бургас, в семейството на прогимназиална учителка Мария Дубарова и Стойко Дубаров. Майката на поетесата има голяма роля в изграждането на личността и вижданията ѝ, като в същото време я напътства в света на изкуството.

Петя Дубарова започва да пише стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи публикации са във вестниците "Септемврийче", "Народна младеж". Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.

Учи в буургаската Английска гимназия. През 1978 година участва във филма на режисьора Георги Дюлгеров - "Трампа". На 4-ти декември 1979 година, ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета.