Проектът е с продължителност три години. Снимка Пресцентър БСУ

Проектът е с продължителност три години. Снимка Пресцентър БСУ

Проект ще проверява езика на политиците в социалните мрежи. Той е озаглавен "Българският език в социалните мрежи" и ще се реализира от Бургаския свободен университет. Проектът, дело на голям творчески колектив, ще бъде в рамките на 3 години и е на стойност 105 547 лева. "Сега социалните мрежи все повече се използват. Те са много важни и затова решихме да ги изследваме. Свидетели сме на нова "грамотност" в българския език в социалните мрежи. Проблемите с неграмотността са свързани най-вече с четенето. Когато четеш, няма начин да не си грамотен", сподели ректорът на БСУ проф. Галя Христозова.

Целта на проекта е да се разбере дали го има българския книжовен език в социалните мрежи. Според проф. Христозова, в социалните мрежи не се употребява българския език в цялото му богатство, там няма правила, а мрежата налага нова езикова мода. "Забелязва се спад на грамотността на хората, а в мрежата пишат хора на различна възраст, професия и образование", смята проф. Христозова.

Тя припомни, че реализацията на проекта "Българският език в социалните мрежи" ще е по-труден в сравнение с предходния, когато бе направено изследване на книжовния език във  вестниците и списанията. В настоящия проект екипът ще работи по четири теми - политика, висше образование,  актуални проблеми в социалния живот и мода и лайфстайл. По първата тема ще бъдат проучени публикации в социалните мрежи - фейсбук и туитър, като основно ще бъдат използвани статусите на премиера Бойко Борисов, на президента Румен Радев, на вицепремиера Валери Сименов и други политици. По втора точка творческият екип е избрал да работи с текстове от фейсбук групите на БСУ, СУ "Св. Климент Охридски", Техническия университет в Габрово, Медицинския университет в Плевен и Военно-морския университет във Варна.

По вички теми ще се изследват блогове / фейсбук / туитър профили на Любен Дилов; Веселина Седларска; д-р Тони Филипов; Иван Бедров; Иво Инджев.

По тема "Мода и лайфстайл" ще се изследват публикациите на проф. Любомир Стойков и на популярни сайтове и профили в социалните мрежи за мода.