Проф. Андрей Пантев сподели своите мисли преди откриването на фестивала. Снимки Лина Главинова

Проф. Андрей Пантев сподели своите мисли преди откриването на фестивала. Снимки Лина Главинова

Да си тук пред такава изискана публика е все едно да пееш пред Лучано Павароти. Какво значи документално в историята? Документите са като тухлите за строеж, може да направиш дворец или грозна сграда. Няма документ за раждането на Иисус Христос, но поколения плеяди са се възхищавали от неговия живот. Народ, който живее с вярата в миналото, няма бъдеще. Едно историческо събитие не влезе ли литературата, няма стойност, иначе сме изправени пред едно формално въображение. Ние не сме солта на земята и център на вселената. Възпроизвеждането на историята винаги крие риск. Така патетично започна словото си проф. Андрей Пантев на откриването на Международния фестивал на историческото документално кино "Dock", който се организира със съдействието на Община Бургас.

От 19-ти до 21-ти септември Бургас е столица на историческото документално кино. Публиката ще може да гледа безплатно 21 филма с автори от България, Полша, Норвегия, Италия, Унгария, Русия, Естония и Гърция. Филмите ще бъдат прожектирани на няколко места - в експозиционен център "Флора", културен център "Морско казино" и открита сцена "Охлюва".

"Dock" бе открит с 56-минутната лента "Русенската  кървава сватба" на българския режисьор Стефан Командарев. Лентата разказва история отпреди 108 години, която се е разиграла в Русчук (старото име на Русе б.а.) - любовната сага на българина Юрдан и туркинята Саафет.

Професионално международно жури ще оценява филмите, селектирани в конкурсната програма и ще избере това заглавие, което ще получи голямата награда и чек на стойност 10 000 лева. Името на победителя ще стане ясно на 22-ри септември на церемонията по закриване на фестивала.

Галерия