Още седем души бяха номинирани за званието, но не събраха нужните гласове. Снимка ОбС - Варна

Още седем души бяха номинирани за званието, но не събраха нужните гласове. Снимка ОбС - Варна

Проф. Милко Коларов ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин" на Варна навръх празника на града - 15-ти август, ако предложението бъде подкрепено от Общинския съвет в града. Докладната записка получи одобрението на заседание на Постоянната комисия "Култура и духовно развитие" в местния парламент. С пълно единодушие общинските съветници подкрепиха кандидатурата на проф. Милко Коларов – композитор, диригент и музикален педагог, носител на множество престижни национални и международни награди.

Проф. Коларов е един от последните ученици на Панчо Владигеров. Негови произведения са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света. Проф. Коларов допринася в значителна степен за издигане авторитета на българското музикално изкуство и престижа на Варна. През последните 27 години той е една от емблемите на ММФ "Варненско лято", а като преподавател и диригент на симфоничния оркестър на НУИ "Добри Христов" и на камерния ансамбъл "Симфониета" той е подпомогнал творческото израстване на редица инструменталисти, композитори и музикални педагози. Творчеството на проф. Коларов е една от културните визитни картички на Варна. През 2018 г. той бе отличен с най-високия орден в сферата на културата – "Св. св. Кирил и Методий" огърлие, за високите му творчески постижения и особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството в България.

Още седем личности бяха номинирани от  инициативни комитети за почетни граждани на Варна, но те не събраха достатъчен брой гласове от членовете на комисията. За най-високото отличие на общината бяха предложени: проф. д-р Димитър Камбуров, създател на варненската ортопедична школа и дългогодишен ректор на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", актьорът и режисьор Мариус Куркински; създателят на Народно читалище "Стара Варна 2010" Ламбрин Сотиров; дългогодишният директор на Държавния архив в града Борислав Дряновски, както и Станимир Троянски – единственият български академик, произлязъл от Варна. Треньорът по спортна гимнастика Стефан Стаматов Стефанов и Пенко Златев Николов, емблематична фигура в българския хандбал, също бяха номинирани.

Приетото днес решение на комисията по култура не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет. Крайното решение ще бъде взето на заседание на местния парламент.

Общинските съветници одобриха също тазгодишните носители на почетни знаци.  С почетен знак "За заслуги към Варна" – златен, ще бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов   и краеведът и родоизследовател Атанас Пеев. Същото отличие ще бъде връчено и на Детско-юношеския театър "Златно ключе" и първият професионален частен театър във Варна "Българан".

Почетен знак "За заслуги към Варна" - сребърен, ще получат Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ "Христо Ботев 1928", и Кичка Христова – народна певица, художествен ръководител и диригент на певчески състави.