Изработените пана от студентите ще бъдат продадени на търг, а събраните средства ще бъдат предоставени като стипендия на ученици. Снимки Авторът

Изработените пана от студентите ще бъдат продадени на търг, а събраните средства ще бъдат предоставени като стипендия на ученици. Снимки Авторът

Химията и изкуството могат да съжителстват в едно. В това се убедиха бургазлии, които бяха гости на събитието "Химията в света на изкуството", което се проведе в културен център "Морско казино", а негов домакин бе проф. Севдалина Турманова. Целта бе да се поставят важни теми, засягащи опазването на околната среда и връзката човек - природа.

Студенти от няколко специалности на филиала на Националната художествена академия в Бургас показа напрактика как вече изхвърлена пластмаса, дреха, или конопено въже може да се превърне в изкуство. Те твориха под мотото: "Не замърсявай, претворявай".

Присъстващите видяха нагледно как изделията, произведени с помощта на химията могат да провокират въобръжението на студенти.

В събитието взеха участие също докторанти и млади учени от университет "Проф. д-р Асен Златаров". Те представиха презентации на тема: "Полимерите като заплаха за водните екосистеми" и "Рециклиране на полимери", чрез които добавиха научна стойност на инициативата.

Интересният паралел между творчеството и опазването на околната среда даде повод за поставянето на много важни въпроси. Част от тях засегнаха чистотата на въздуха, който дишаме, какво приемаме чрез рибата, която консумиране, какво се крие на дъното на моретата и океаните и как вредата от нашата дейност се връща при нас. Притеснителен е фактът, че пластмасовите частици достигат до морските обитатели, те ги поглъщат, а след това ние ги приемаме чрез храната.

"Обща е отговорността в поддържането на една по-благоприятна среда на земята, а между здравето и опазването на околната среда има знак за равенство. Друг проблем е все още липсващата култура по отношение на разделното събиране на отпадъци", заяви проф. Севдалина Турманова.

Тя заедно с младите таланти от НХА - Бургас ще предоставят творческите проекти на Зонта клуб Бургас. Инициативите, които клубът подкрепя, са свързани с набиране на средства за подкрепа на стипендиантска програма за млади таланти и ученици от област Бургас. Така авторските творби ще могат да бъдат обявени на търг с благородна цел.

В продължение на темата за опазването на околната среда проф. Турманова инициира и изрисуването на стена в града, която да показва нагледно колко е важно да бъде чисто нашето море. Целта е да се привлече внимание върху темите, свързани с опазването на Черно море и на заобикалящия ни свят.

Галерия