Проф. Петър Стоянович (в средата) и колегите му проф. Милко Палангурски (вляво) и проф. Веселин Янчев представиха книгата за цар Фердинанд. Снимки Авторът

Проф. Петър Стоянович (в средата) и колегите му проф. Милко Палангурски (вляво) и проф. Веселин Янчев представиха книгата за цар Фердинанд. Снимки Авторът

Проф. Петър Стоянович три пъти посяга към архивите преди да напише книгата за цар Фердинанд. Около четири години му отнема работата по изследването и обработването на документите, а написването продължава няколко месеца през миналата зима. "Фердинандеум" вече е факт и имаше своята бургаска премиера.

Представянето на този мащабен труд събра в книжарница "Хеликон" авторът проф. Петър Стоянович и още двама професори историци - проф. Милко Палангурски и проф. Веселин Янчев.

Книжарницата се оказа тясна да събере всички желаещи да чуят тримата професори и да научат повече любопитна информация за цар Фердинанд и времето на неговото управление. Представянето не пропуснаха и кметът на Бургас Димитър Николов, както й почетният председател на "Движение Гергьовден" Любен Дилов - син. Освен приятелството и политиката свързват Дилов - син и проф. Стоянович, който е бил член на "Движение Гергьовден" и негов председател в периода 2007 - 2010 година. Премиерата привлече в книжарницата и почетният консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску, както и юристите Златина Дукова и Анелия Долапчиева, гергьовците Стефан Цинцарски и Георги Маринчев, както и преподаватели по български език и литература, общественици.

"Фердинандеум" е мащабен труд, който с лек и жив разказ показва модерна България от Освобождението до Балканската война. Минавайки през армията, архитектурата, инфраструктурата, културата и изкуството, авторът навлиза и в личната сфера на монарха, в семейството, предпочитанията и пороците му.

"Ако беше управлявал до 1912 година, сега щеша да има поне два негови паметника и на него щеше да се гледа като на новия Карл Велики", сподели проф. Петър Стоянович. Той е първият който посяга да пише за цар Фердинанд, който се възприема за най-мразения човек в българската история. "Монарсите се използват, за да легитимират следващата власт, но той нямаше този късмет", допълва проф. Стоянович.

"Мисията Фердинанд не е завършила. Ще завърши, когато погребем един български цар на българска земя", каза проф. Милко Палангурски. Според него, трудът на проф. Петър Стоянович е задълбочено историческо четиво, в което се усеща изящество на стил и изказ. Книгата вече е преведена на немски език.

"Прадядо ми е работил с него (цар Фердинанд б.а.) от първия до последния ден, даже и след това в изгнание. Негативно беше отношението към него като характер. Той стоеше като мътна икона отзад, за която се знаеше много малко", споледи проф. Стоянович. Неговият прадядо е Иван Стоянович - Аджелето, националреволюционер, съединист, създател на българските телекомуникации, журналист, народен представител, създател на първата българска телеграфна агенция, дипломат и царски съветник.

Галерия