Проф. Георги Янков (вляво) оглави филиала на Академията в Бургас. Снимка Лина Главинова

Проф. Георги Янков (вляво) оглави филиала на Академията в Бургас. Снимка Лина Главинова

Проф. Георги Янков оглави филиала на Националната художествена академия в Бургас. Той е избран за позицията на заседание на Академичния съвет, което се е провело през юни, научи "Черноморие". Филиалът ще отвори врати за първия курс студенти още тази есен. Ателиетата, където ще се обучават приетите, са разположени на втория етаж на Магазия 1. Пространството бе предоставено на Академията с решение на Министерски съвет.

"Ремонтните дейности са вече на финала и предстои офицалното откриване тази есен", каза пред "Черноморие" проф. Янков.

35 студенти са приети да учат в избрани от тях специалности в пет бакалавърски програми във филиала на Академията. Това са - "Живопис", "Графика", "Плакат и визуална комуникация", "Книга и печатна графика", "Рекламен дизайн". Ще има и студенти, които ще се обучават по магистърската програма на специалността "Арттерапия", чийто прием предстои.

Първокурсниците, които ще започнат обучението си от тази година, са от Бургас, Сливен и Ямбол. "Повече от студентите дори не са завършили паралелките с изобразително изкуство, а езикови и реални гимназии. Но те много бързо наваксват", допълни проф. Бенчев, който също ще има лекции във филиала на Академията.

Специалността "Арттерапия" и възможностите за прием ще бъдат представени на 24-ти август от 13.00 часа в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино". На представянето ще присъстват проф. д. изк. Петер Цанев (НХА, София), проф. д.ф.н. Владимир Никитин (МСПИ, Москва), доц. д-р Румяна Панкова (НХА, София).

Организаторите предвиждат представянето да бъде под формата на открит разговор с възможности за дискусия върху актуални въпроси на съвременната арттерапия.

Ще бъде анонсирана и "Първата международна конференция по арттерапия, организирана от Националната художествена академия", която ще се проведе на 25-26 октомври в Бургас.