Магистратите от Бургас, Ямбол и Сливен се събраха пред сградата на Съдебната палата в морския град. Снимки Черноморие-бг

Магистратите от Бургас, Ямбол и Сливен се събраха пред сградата на Съдебната палата в морския град. Снимки Черноморие-бг

150 прокурори, следователи и служители от целия Апелативен район Бургас, който включва Бургас, Ямбол и Сливен, излязоха на мълчалив протест пред сградата на Съдебната палата в морския град. Така те изразиха своето несъгласие срещу опитите да бъде уязвена независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата.

Повод за реакцията им стана предложението за закриването на специализираните съдилища, прокуратури и следствия, както и от изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

"Изразяваме мълчаливо своята загриженост, несъгласие и недоволство от поредните опити да бъде уязвена независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Промените не съответстват на Конституцията и застрашават сериозно върховенството на закона. Това е нарушение и застрашава основните демократични принципи на една правова държава, а именно разделение на властите", заяви административният ръководител на Апелативна прокуратура в Бургас Любомир Петров.

Според него прокурор Петров, не е редно Народното събрание да избира главен прокурор. "По същата логика би трябвало ВСС да избира председател на Народното събрание. Това е абсолютно вмешателство в правова държава с разделение на властите", допълни той.

Магистратите не одобряват и предложението текущите дела на Специализирания съд да се довършат от Окръжните и Апелативните съдилища в страната в случай на неговото закриване.

"Изразявам тревогата на всички колеги от готвените промени. Такива промени би следвало да се случат след широка обществена дискусия, каквато е препоръката на Венецианската комисия. Такава дискусия не виждаме. Промените би следвало да са обект на обсъждане и с професионалната общност", каза Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура в Бургас.

Според него, промените при избора на главния прокурор повтарят напрактика текстовете в т.н. Живкова Конституция от 1971-а година, когато главния прокурор се е избирал от Народното събрание с петгодишен мандат и се е отчитал пред парламента.

Галерия