Предвиждат се облекчения и при категоризацията на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения. Снимка Черноморие-БГ

Предвиждат се облекчения и при категоризацията на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения. Снимка Черноморие-БГ

Промените в Закона за туризма ще облекчат бранша. Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за туризма.

Една от поправките е свързана с необходимостта до 1 януари 2018 г. в националното ни законодателство да бъде транспонирана Директива (ЕС) 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги. С нея се прилагат общи правила за формиране на туристически пакети и за организиране на туристически пътувания в рамките на ЕС, като се гарантира на търговци и туристи спазването на техните права и задължения, независимо от националното право. С приемането на тази промяна ще се постигне хармонизация на българското законодателство с останалите държави в ЕС за дейността на туроператорите и туристическите агенти, като се осигурява равнопоставеност на туристическия пазар. Освен това, чрез проектозакона и транспонирането на директивата се цели да се намали административната тежест и спазването на разходите, а също се засилва ролята на взаимното признаване на защита при несъстоятелност.

С промените в Закона за туризма се предлагат още няколко поправки, които също ще доведат до намаляване на административната тежест при предоставяне на услуги. Премахва се изискването за представяне за някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, като се въвежда нов формуляр, който в основната си част има декларативен характер. Отпадат изискванията за представяне на документи или техни копия за организация за управление на туристически район, за сдруженията в процедурата по вписване в Националния туристически регистър, а също и при вписване в Регистъра на туроператорите и туристическите агенти. Предвиждат се облекчения и при категоризацията на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, при сертификацията на СПА центровете, както и облекчения при лицензирането на екскурзоводи, планински водачи и ски учители. Отпада също изискването за представяне на декларация по образец за регистрация в Търговския регистър, както и декларация, че едноличният търговец не е поставен под запрещение. Предвижда се да отпадне изискването за представяне на справка за професионалната и езиковата квалификация на персонала в някои обекти.