Заявленията ще се подават от 20-и до 26-и юни. Снимка Архив Черноморие-БГ

Заявленията ще се подават от 20-и до 26-и юни. Снимка Архив Черноморие-БГ

От тази година има промяна в приема след VII клас. Заявления за участие в класирането ще се подават във всички училища, а не както беше до миналата година в определени училища "гнезда". Това значително ще улесни родителите. Те ще трябва да отидат в учебното заведение, в което е учило тяхното дете и да попълнят формуляра с желаните специалности и училища.

"За целта сме определели две работни места и четирима преподаватели, които ще вкарват данните на детето в системата", каза за "Черноморие" директорът на СУ "Св. св. Кирил и Методий" Снежана Няголова.

До 6-и юни трябва да бъдат ясни резултатите от изпитите по български език и литература, а до 11-и юни - оценките от изпитите за проверка на способностите. Получаване на служебна бележка с оценките от приемните изпити ще става в периода от 13-и до 19-и юни. Родителите ще могат да подават документи за кандидатстване в избраното от децата им учебно заведение в периода от 20-и юни до 26-и юни включително.

Списъците с приетите на първо класиране по първо желание седмокласници ще са ясни до 3-и юли включително, а записването на приетите или подаване на заявление за участие във втори етап на класирането ще става в периода - от 4-и юли до 6-и юли включително.

3 600 са седмокласниците в област Бургас, които завършиха тази година и се явиха на изпити. Очаква се около 320 ученици от другите общини в региона ще подадат документи за кандидатстване в учебните заведения в Бургас.

"Взели сме всички мерки за защита на личните данни на учениците съгласно новия Регламент за защита на личните данни. Ако има допълнителни указания на Министерството на образованието, ще се съобразим с тях", обясни Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас. Списъци с имената на седмокласниците и оценките им няма да бъдат обявявани публично. Достъп до тях ще имат учениците чрез индивидуалния си код и учебните заведения.