Пунктовете на Морска гара за регистрация на украинци работят от днес. Снимка Черноморие-бг

Пунктовете на Морска гара за регистрация на украинци работят от днес. Снимка Черноморие-бг

Пунктовете, на които ще прави регистрация на украинци за получаване на статут за временна закрила ще работят с удължено работно време - от 08.00 до 20.00 часа. Четири пункта вече работят от днес в кризисния център, който се намира на Морска гара. От днес такива заявления се приемат и в Районното управление в Поморие.

От сряда регистрацията може да се извършва и в Първо РУ - Бургас, Пето РУ - Бургас, както и в РУ - Несебър, РУ - Созопол и РУ - Приморско. Това са общините, в които има най-голяма концентрация на украински граждани, потърсили закрила в Бургаска област. При необходимост от Областна дирекция на МВР имат готовност да открият такива пунктове и в останалите общини. За ускоряване на процеса по издаване на удостоверенията за временна закрила около 70 полицейски служители от цялата област преминаха обучение за работа с новия софтуер.

От Областния кризисен щаб призовават украинските граждани да проявят търпение и да изчакат средата на седмицата, когато ще заработят гишетата за регистрация в полицейските управления по общини, за да се избегне струпването на много хора на едно място предвид студеното време и ковид пандемията.

За най-малките в Областния кризисен център има обособен детски кът, където могат да се отдадат на детски занимания, докато родителите им получават помощ и съдействие в Областния кризисен център. Това стана благодарение на частни дарители и неправителствена организация с доброволческа и хуманитарна насоченост, като желанието е детският кът ще бъде разширен с още масички и столчета.

Областна администрация Бургас търси доброволци с руски и украински език, които имат опит в работата с деца - детски учители, аниматори, студенти по педагогика, които да забавляват децата и да направят престоя им в центъра по-приятен.