Обходът на Поморие е с дължина 5.8 км. Снимки Министерски съвет

Обходът на Поморие е с дължина 5.8 км. Снимки Министерски съвет

Обходния път на Поморие ше бъде пуснат за движение. Участъкът е с дължина 5.8 км и е последния етап от модернизацията на пътя Бургас-Слънчев бряг. С построяването му транзитното движение ще бъде изнесено извън Поморие, с което ще се повиши безопасността на движението и ще се намали замърсяването на въздуха.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил след пускането на отсечката да има полицейски патрули, които да следят за безопасността на движението в района. Министър-председателят беше на място на новата отсечка, която ще зарабти.

Обходът на Поморие се изпълнява със средства от републиканския бюджет. Инвестицията за строителството на участъка е за около 20,6 млн. лв. Преминава се по изцяло по ново трасе, западно от града в периферната му част. През юни 2018 г. беше пуснато движението по обхода на Ахелой и по четирилентовия път в участъка между Поморие и Ахелой, с обща дължина над 9 км. Те също бяха финансирани от бюджета с близо 45 млн. лв. В момента АПИ провежда обществена поръчка за избор на строител и надзор на Северния обход на Бургас с дължина 4,7 км. Индикативната стойност на проекта е 52 910 000 лв., средствата са отново от републиканския бюджет. С изграждането му транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в населеното място.

Галерия