Първи частен музей посреща туристи в Странджа е пенсионерката Мара Костадинова. Тя направила музея в родната си къща. Първо аранжирала само една от стаите така, както помнела, че помещението е изглаждало в детството и. После отделила за експозицията още една стая... и така, докато превърнала в музей цялата къща. " Овцете и кокошките ми също са музейни- гостите ми постоянно ги снимат наред с всичко тук ", сочи домашните си животни тя. В старата къща вещите, които до скоро са били част от домакинството са превърнати в експонати. Всеки предмет си има своя история- от шкафовете и креватите до глинените съдове и дървените лъжици. В колекцията има и уникални снимки. На  една от тях обективът е запечатал комитска чета, кръстосвала някога планината. Посетителите могат да видят и люлката от вълнено платно, в която са отглеждани децата на няколко поколения от фамилията на стопанката. Жената с гордост показва красивите носии на бабите си, до които са окачени няколко чифта момински плитки. Някога обичаят е бил такъв- момата реже плитките си, когато се омъжва. Запазва ги и на празник ги закача към косите си. Не се чудете, ако видите тук стара баба с дълги като на момиче плитки под забрадката- обичаят се спазва и до днес.

 

Често се случвало гост в музея на Мара Костадинова да поиска да купи някоя от вещите, но според собственичката предметите имат най-голяма стойност, ако си стоят по местата в старата къща. Колекцията се допълва от експонати, които жителите на Българи донасят, за да дадат своя принос в обогатяването на сбирката.

В селото могат да се видят още църквата "Св. св. Константин и Елена", която е паметник на културата, параклисът на светиите, наричан от местните хора "конака", а само на няколко километра навътре в гората се намират руини на късноантична крепост.

 

Снимки и текст Татяна Байкушева