Стенли е един от изпълнителите, които ще пеят на фестивала. Снимки Лина Главинова

Стенли е един от изпълнителите, които ще пеят на фестивала. Снимки Лина Главинова

Ще се опитаме да направим най-дългото рибно чеверме на фестивала в Бургас. Това каза пред "Черноморие" екс рапърът Георги Енчев. Неговата фондация сключи договор с Община Бургас и тази година ще организира Фестивала на рибата и виното. Второто му издание ще се проведе на 5, 6 и 7-ми октомври на площад "Тройката".

Идеята за рибния фест е на общинския съветник от НФСБ Ангел Божидаров. Той я промотира още преди три години. При първото обсъждане на докладната му записка в местния парламент обаче тя не срещна подкрепата на колегите му. Тогава се чуха много "за" и "против". Някои от съветниците дори заявиха, че Бургас няма нужда да става един от морските градове, в които ще има такъв фестивал. Пободни форуми радват от години жителите на Царево и Несебър, а празници на виното има в Поморие. Въпреки сериозната съпротива тогава, Божидаров не се отказа и при втория опит докладната му записка бе приета. Първото издание на Фестивал на рибата и виното трябваше да се проведе още същата есен на 2016 година. Фестивалът трябваше да се случи в района на Магазия 1. За целта бе разработен и идеен проект с разположението на щандовете, на които ще се предлагат риба и вино. Въпреки усилията обаче фестиввалът не се случи. Той имаше своята първа среща с бургазлии през есента на 2017 година. Тогава мястото вече бе променено - на площад "Св. св. Кирил и Методий". Тогава пред погледите на бургазлии готвиха едни от най-добрите готвачи на страната, а демонстрация направи и една от победителките в телевизионното реалити "MasterChef" - Севда. Бургазлийката спечели кулинарната надпревара за любители готвачи през 2016 година.

Тази година фестивалът отново ще смени своето място. Той ще се проведе на площад "Тройката". А от Община Бургас са се доверили за организацията му на фондация "Георги Енчев". Георги Енчев, който след като се раздели със сценичната си половинка Румънеца, успешно организира кулинарни фестивали в цялата страна. Тази година неговият фест събра десетки бургазлии в района около Пантеона. Явно се е справил отлично с провеждането му, защото е получил покана от Общината да организира Фестивал на рибата и виното.

Бюджетът на фестивала за настоящата година е 20 000 лева. "Фондацията на Енчев ще получи тази сума съгласно договора, който има с нас. Тя обаче няма да стигне, за да покрие разходите. Останалата част от сумата той трябва да я осигури", казаха пред "Черноморие" от Община Бургас.

Освен риба и вино, на фестивала ще звучи и хубава българска музика от различни стилове. Всяка вечер на сцената на "Тройката" ще пеят различни изпълнители, поканени от фондация "Георги Енчев". Първата вечер е запазена за Валди Тотев и вечните хитове на "Щурците", за бандата на Фънки и Стенли. В събота вечер на сцената ще се качат - дует " Шик" и Илия Ангелов от "Диана Експрес", а в неделя вечер - рок динозаврите от "Сигнал".

Фестивалната зона ще бъде отворена за посещение през трите дни от 10.00 до 22.00 часа. Щандове за продажба на риба няма да има. Вместо тях маси ще опънат два от най-големите мобилни ресторанти у нас. Те са победители във фестивала, който Георги Енчев организира. "Затова и не знам каква точно риба ще приготвят готвачите на двата ресторанта. Но имат амбицията да направят най-дългото рибно чеверме", каза пред "Черноморие" Георги Енчев. Той е поканил и певицата Камелия Воче, която е живяла доста години в Италия и ще покаже тук кулинарните умения, които е научила там. Воче ще има свой щанд, на който ще приготви италианска паста и лазаня с риба, рибен специалитет, както и греяна сангрия.

"Ще има и 24-метров бар с две лица предназначен за дегустацията на вино. Ще бъдат представени около 40 вида наливни вина, както и пет вида греяно вино, едното от които бяло. Посетителите ще могат да опитат и два дива сангрия - едната по рецепта на шеф Петров с фреш от канела, праскови, другата на Камелия Воче", допълни Георги Енчев.

Кулинарни умения ще покаже и Станислав Райчев - другият Бургазлия - победител в "MasterChef". Той спечели кулинарната надпревара тази година и сега ще демонстрира как се готви риба.

"Ще има много изненади - брандирана чаша за безплатната дегустация, забавления за възрастни и за най-малките. В "Часът на Бургас" ще участват отбори по двойки, които ще отговарят на различни въпроси и ще получат и награди за доброто си представяне", разказа Енчев. На площада ще бъдат разположени две 13-метрови стрелбища със забавления за децата.

Фестивалът на рибата и виното е предизвикателство за Георги Енчев, защото фестивалите, които организира дават предимство на скарата и бирата. А бургаският фест е различен и все още прохожда.

Галерия