Публичното обсъждане на документа се състоя по инициатива на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. Снимка ОбС Варна

Публичното обсъждане на документа се състоя по инициатива на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. Снимка ОбС Варна

По-висока събираемост на местни данъци и такси отчита Община Варна за 2021 г. в сравнение с предходната година. Въпреки редицата мерки за подкрепа на хората и бизнеса заради пандемията, което доведе до по-малко приходи в общинския бюджет, местната власт се справи с това предизвикателство и успешно приключи финансовата година с положително бюджетно салдо и без просрочени задължения. Данните са от годишния отчет за изпълнението на общинския бюджет за миналата година, който беше представен в зала "Пленарна" от Стефка Господинова, директор на дирекция "Финанси и бюджет" в Община Варна. Публичното обсъждане на документа се състоя по инициатива на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Сериозен ръст има при постъпленията от имуществени и други данъци. Те са в размер на почти 103,8 млн. лева и в сравнение с тези от 2020 г. е налице увеличение от 17,5 млн. лева. Изпълнението на имуществените налози спрямо първоначалния за годината бюджет е 119%, като най-висок е ръстът при данъка за придобиване на имущество. Общата сума от този вид данък надвишава 40,6 млн. лева. Постъпленията в хазната от него са се увеличили с 10,6 млн. лева спрямо плана за годината и с 9,9 млн. лева в сравнение с отчета за 2020 г.

Приходите от данъка върху недвижимите имоти са 37 млн. лева, или с 5,6 млн. лева повече от предходната година. По този показател Община Варна отчита добри резултати. Равнището на събираемост на данъка върху недвижимите имоти на общината за 2021 г. е 84,24%, а за страната възлиза на 76,99%.

Подобно е положението и при данъка върху превозните средства. Нивото на събираемост за общината е 74,56%, при 71,81% за страната.

При туристическия данък, върху който пандемията оказа изключително негативно влияние, също има ръст. Събраните приходи от този вид налог са с 2,8 млн. лева повече от плана за годината.

Отчетът на приходите възлиза на 396,7 млн. лева при първоначален план от 488 млн. лева. Реалният размер на получените приходи към 31.12.2021 г. е 440,7 млн. лева. В тази сума са включени наличностите по сметките, отразени с отрицателен знак (-44,1 млн. лева).

По отношение на разходите анализът показва, че през 2021 г. са извършени по-малко разходи общо с 91,4 млн. лева спрямо плана за 2021 г., но същевременно е налице преходен остатък от 44 млн. лева за бюджета за 2022 г. Спрямо 2020 г. са отчетени с 53 млн. лева повече разходи през 2021 г.

В структурата на отчета на разходите най-голям дял заема функция “Образование” – 43,3 %, следвана от функция “Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда” – 18,4 %.

Капиталовата програма възлиза на 37 млн. лева, като 8,7 млн. лева от тях са осигурени от европейски програми и проекти. Голяма част от средствата са инвестирани в ремонти на детски заведения, облагородяване на междублоковите пространства, рехабилитация на пътна инфраструктура.

Изпълнението на бюджета за 2021 г. показва, че независимо от трудностите, породени от COVID-пандемията, Община Варна запазва стабилно финансово състояние и изпълнява фискалните показатели на Закона за публичните финанси.

Благодарение на доброто финансово представяне Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърди кредитния рейтинг на Варна: дългосрочен - /ВВВ/ перспектива: стабилна, краткосрочен - /А-3/ перспектива: стабилна. В доклада си агенцията отбелязва, че въпреки неблагоприятната макроикономическа обстановка, общината успява да поддържа адекватно функциониране на общинската администрация и да запази много добро финансово състояние.