По цени на съдопроизводството общата стойност на наркотиците възлиза на над 400 000 лева. Снимки Окръжна прокуратура Бургас

По цени на съдопроизводството общата стойност на наркотиците възлиза на над 400 000 лева. Снимки Окръжна прокуратура Бургас

Окръжна прокуратура - Бургас и ГДБОП неутрализираха престъпно сдружение, занимаващо се с държане с цел разпространение и разпространение на високорискови наркотични вещества. Специализираната операция е осъществена на 6-ти юни 2024 година, като престъпната деятелност е реализирана на територията на градовете Бургас, Варна, Стара Загора и София. Задържани са три лица, по отношение на които вече е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд-Бургас.

Подробности за престъплението представиха пред медиите окръжният прокурор Георги Чинев, старши комисар Боян Раев - зам.-директор на ГДБОП, и комисар Ради Пенев - началник отдел на ГДБОП- Бургас. Те съобщиха, че по време на операцията първоначално са задържани петима души, като по отношение на трима от тях са повдигнати обвинения за участие в престъпно сдружение, държане с цел разпространение и разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери. Обвиняемите са арестувани по време на доверителни сделки в градовете Варна и Стара Загора.

Организаторът на престъпното сдружение е с наложена мярка за неотклонение  „задържане под стража“. Той е от град Бургас и е действал при изключителна конспиративност. Цялостната комуникация с другите участници е осъществявана чрез мобилни приложения или лице в лице, като местата на срещите никога не са се повтаряли. Той е използвал и прикритието на своята съпруга и малко дете, с които се е придвижвал до местата на срещите. Използвал е и тайници, в които съхранявал част от наркотичните вещества, като единият от тях се е намирал в стар автомобил, а вторият в близост до железопътен прелез в Бургас. Другите двама обвиняеми са от град Варна.

Дейността на престъпното сдружение е следена от служителите на ГДБОП от началото на 2024 г. Задържаното количество високорискови наркотични вещества е над 12 килограма марихуана, около 2,3 килограма метамфетамин и 30 грама кокаин. По цени на съдопроизводството общата стойност на наркотиците възлиза на над 400 000 лева.

Галерия