В горещите летни дни може да се освежите с айс кафе, която да си приготвите сами

В горещите летни дни може да се освежите с айс кафе, която да си приготвите сами

С повишаването на летните температури, можеда се разхладите с любими рецепти за айс кафе. Специално разработените рецепти за айс кафе, студен извлек и смути с айс кафе предлагат перфектното съчетание от традиция, иновация и освежаване, за да поддържат любителите на кафето охладени през целия сезон.

Айс кафе "Саленто": класика с обрат

Айс кафето е любима напитка на базата на кафе, която съчетава богатия, интензивен аромат на кафе с освежаваща прохлада. Популярен вариант е айс кафе "Саленто" – италианска адаптация на оригиналното "Café del Tiempo" от Валенсия. Макар че тази освежаваща напитка е с корени в Испания, в италианския регион Саленто традицията е да се използва сироп от бадемово мляко, който прибавя уникален и сладък привкус.

Рецепта:

Изсипете неподсладено кафе във формички за лед и замразете.

Поставете ледените кубчета кафе в чаша от 300 мл и добавете 250 мл мляко.

Пригответе еспресо и разтворете сиропа от бадемово мляко в кафето.

Във висока чаша изсипете еспресото върху кафето с лед и млякото и се насладете.

Студен извлек: Интензивно охлаждащо кафе

Студеното кафе предлага изискан и ароматен начин да се насладите на студена кафеена напитка. За разлика от стандартното айс кафе, което се приготвя горещо и след това се охлажда, студеният извлек от кафе представлява накисване на утайка от кафе в студена вода, което води до гладък и интензивен вкус.

Рецепта:

Използвайте едро смлени кафеени зърна за най-добър интензитет на вкуса. Смесете една част кафе с шест части вода със стайна температура. Разбъркайте и оставете да се накисва за 12-16 часа, за предпочитане в хладилник.

Разбъркайте внимателно и прецедете сместа през фуния, покрита с филтър, в друга кана. При необходимост, прецедете няколко пъти за по-бистра напитка.

Разредете една част концентрат с две части вода. Сервирайте върху лед и добавете мляко и захар на вкус. Съхранявайте концентрата в хладилник до пет дни.