Двама преподаватели от Медицинския университет във Варна ще отговарят на въпроси за ваксините

Двама преподаватели от Медицинския университет във Варна ще отговарят на въпроси за ваксините

От утре, 24 ноември, всеки гражданин ще може да получи информация за ваксините и ваксинацията  срещу COVID-19 на телефон 02/ 9301 445. На специалната телефонна линия ще отговарят д-р Филип Тенчев и д-р Димитър Страшимиров, асистенти в Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на МУ София.

По-рано днес, 23 ноември, двамата лекари проведоха работна среща със служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. "Благодаря, че се ангажирате с този въпрос. Много важно е хората да получат достоверна информация за ваксините", подчерта министърът. „Важно е да се опитаме да помогнем на хората, които са били заблудени, да повярват във ваксините, да чуят експерти и специалисти", заяви д-р Кацаров. "Нашата задача е да опровергаем митовете и да подтикнем хората да се ваксинират, защото това е начинът да излезем от пандемията", категоричен бе той.

Целта е чрез телефонната линия за въпроси, свързани с ваксините и ваксинацията срещу коронавирусната инфекция, гражданите да получават научно обоснована информация, свързана с противопоказанията за ваксинация, със съхранението на ваксините, с препоръките за приложение на ваксина при определени заболявания, при бременност и т.н.