Така изглежда разпределението на мандитати по групи в ЕП

Така изглежда разпределението на мандитати по групи в ЕП

Разликата между ЕНП - група на Европейската народна партия (Християндемократи) и ПЕС - S&D - група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент в новия ЕП е само 26 депутати. Това сочат данните от сайта на ЕП. Това са двете най-големи партии в парламента, но нито една от тях няма мнозинство. За да бъде постигнато то ще трябва да се направи коалиция с още няколко партии.

Местата в ЕП са 751. Групата на ЕНП ще има 179 депутати, а тази на ПЕС - 153. На трето място с най-много свои представители е ALDE&R - група на Алианса на либералите и демократите за Европа + Renaissance + USR PLUS, която има 105 европейски депутати.

В момента текат разговори около избора на председател на Европейската комисия на базата на номинациите, които партиите направиха преди началото на предизборната кампания.

България има 17 депутати в ЕП. На вота на 26 май с гласовете си българите решиха, които партии ще имат свои представители в Брюксел. Това са - ГЕРБ - 6, "БСП за България" - 5, ДПС - 3, ВМРО - 2 и "Демократична България" - 1. Всеки един от тях ще се присъедини към съответната група в ЕП. Депутатите от ГЕРБ и "Демократична България" са част от групата на ЕНП, тези на "БСП за България" - са в ПЕС, от ДПС - в ALDE&R, а тези на ВМРО - ЕКР - Европейски консерватори и реформисти.