Живко Табаков (вляво на снимката) ще обяви решението си дали напуска групата на Блока до дни. Снимка Архив Черноморие-БГ

Живко Табаков (вляво на снимката) ще обяви решението си дали напуска групата на Блока до дни. Снимка Архив Черноморие-БГ

Групата на коалиция "Реформаторски блок" в Общинския съвет в Бургас вече е намерила заместник на колегата си Живко Табаков (общински лидер на "Движение България на гражданите" б.а.). Преди повече от месец от ДБГ на национално ниво дадоха ултиматум на колегите си от коалицията, че ще напуснат Блока, ако те не направят някои отстъпки. Същото важи и за структурите на партията по места. Явно, водени от тези публични изяви, съветниците в ОбС - Бургас са решили да запазят групата, ако Живко Табаков я напусне. Те са поканили към тях да се присъедини Петко Стамболиев от ПП "Солидарност".

"Не подписах документа за присъединяването на колегата към групата", коментира пред журналисти Живко Табаков. От решенията, които колегите му от Реформаторския блок ще вземат на сесията утре, ще стане ясно дали той ще продължи да бъде част от групата или ще я напусне.

На местните избори през 2015 година коалиция "Реформаторски блок" вкара четирима общински съветници - Тошко Иванов и Станимир Апостолов от СДС, Георги Митев от ДСБ, Живко Табаков - ДБГ. За да съществува една група и да участва във вземането на решения обаче, тя трябва да се състои от петима съветници. Затова в началото на мандата на настоящия ОбС Реформаторите поканиха Димитър Христов от БДЦ да се присъедини към тях.

Сега обаче групата е на път да се разпадне, ако Живко Табаков я напусне. "Не съм се разписвал да приемем шести човек в групата. Но явно колегите бързаха да се подсигурят, ако напусна. Така ше запазят заместник-председателското място в ОбС и шеф на групата. Не вярвам, че са се обединили около политики, а по-скоро искат да запазят правото да участват във вземането на решения. Това е моят прочит на действията на колегите от Реформаторския блок", коментира Живко Табаков. Той ще обяви решението си дали напуска групата до дни. Ще стане ясно и дали ще продължи да оглавява Комисията по туризъм в ОбС или ще напусне председателското място.