Донорската банка е създадена в помощ на Звеното за асистирана репродукция. Снимка УМБАЛ

Донорската банка е създадена в помощ на Звеното за асистирана репродукция. Снимка УМБАЛ

Вече са регистрирани първите дарители на донорската банка за семенна течност в Звеното по асистирана репродукция в УМБАЛ Бургас. Водещият мотив на дарителите е удовлетворението, че помагат. Сред мъжете има дългогодишни безвъзмездни кръводарители, които са се отзовавали винаги, когато има нужда от тях. Семейни са и имат собствени деца, показват наблюденията на специалистите в Звеното.

Донорската банка е създадена в помощ на Звеното за асистирана репродукция. Тя е шанс да се сдобият с дете хора, които поради заболяване или друга причина не могат да използват собствен материал. Банката продължава да набира дарители, за да се увеличи шансът за избор и отправя покана към всички млади мъже да се включат в програмата. Дарителите трябва да отговарят на определени условия, те преминават през анкетиране и пълни изследвания. Първата стъпка е да се свържат със Звеното на тел. 0879357646 (от 09.00 до 12.00 часа в работни дни) за предварителен разговор.

 Първоначалните изисквания са мъжът да е на възраст от 18 до 38 години, да е физически и психически здрав, да не е поставен под запрещение. За да се установи дали спермалните показатели са добри, се назначават допълнителни изследвания, които са безплатни - спермограма, микробиологични, генетични и вирусологични изследвания, които са изцяло за сметка на болницата. Не е задължително донорите да имат собствени деца, но това е добър показател.

Донорството е анонимно и безвъзмездно, но се допуска поемане на пътни разходи и обезщетение за дискомфорт и евентуално отсъствие от работното място. Средствата се предоставят, когато дареният материал бъде одобрен за използване.