В шествието ще участват деца, ученици, учители, дейци на културата. Снимка Архив Черноморие-бг

В шествието ще участват деца, ученици, учители, дейци на културата. Снимка Архив Черноморие-бг

Своеобразен рекорд ще поставят участниците в шествието на 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Бургас. 8000 ученици и учители ще се включат в шествието, според предварително подадената информация от градините и гимназиите.

За сравнение, през последните години броят им е достигал максимум 5000 - 6000. В шествието ще се включат училища, детски градини, университети, културни дейци.

"За добрата организация на празничния 24 май с традиционното шествие и абитуриентските балове по същото време", кметът Димитър Николов свика днес междуинституционална среща в кабинета си.

"Обърнете специално внимание на детските градини, тъй като най-малките не могат да стигнат там сами и в повечето случаи родителите им ще ги заведат с автомобил. Нека е наситено с полицейско присъствие там, както и на възловите кръстовища", подчерта кметът.

На 24 май улица "Васил Левски" ще е затворена за автомобили и по нея ще се допуска само пешеходно движение. Предстои да бъде взето решение дали да не бъдат затворени за автомобили и други малки улички, пресечни на "Христо Ботев".

Всеки директор на учебно заведение ще получи скица и инструкции откъде и кога да мине със своите възпитаници, за да има нормална пропускливост, без от това да страда празничната атмосфера. 10.30 часа е началният час на шествието.

Кметът възложи на служителите в Центъра за видеонаблюдение на 24 май да следят приоритетно къде има забавяне и задръстване в движението на хора и автомобили, за да подават своевременно информация на Полицията и общинската дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност".

Втората част от срещата бе посветена на темата за баловете. Органите на реда ще фокусират вниманието си върху традиционните места за изпращане на абитуриентите - площад "Тройката", експоцентър "Флора", пред културен център "Морско казино", до Пантеона в Морската градина, площад "Кирил и Методий", както и дворовете на големите училища.

От бургаската Полиция заявиха, че ще осигурят наситено присъствие по цялото протежение на пътя към курортен комплекс Слънчев бряг.