Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) поздрави ректора на НХА проф. Георги Янков (вдясно) за изложбата, която бе открита от директора на филиала на НХА доц. Димо Колибаров (в средата). Снимки Авторът

Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) поздрави ректора на НХА проф. Георги Янков (вдясно) за изложбата, която бе открита от директора на филиала на НХА доц. Димо Колибаров (в средата). Снимки Авторът

Ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков провокира с изложбата си "Exi(s)t". Тя е подредена в изложбената зала на Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Това е първата самостоятелна изложба на проф. Янков в Бургас, след като оглави НХА. Заглавието й е философска игра на думи, което кара зрителя да търси изход или съществуване. "Изходът води към съществуване", смята авторът. В експозицията той представя свои плакати, създадени през последните 15 години, както и светещи в неонова светлина обекти.

"Тези плакати са форма на концептуално изкуство. Създадени са преди години, но показват, че много от проблемите, по които сме били на водещо място тогава, все са на дневен ред", обясни проф. Янков. В плакатите си той показва своето отношение към стреса, аборта, психичните състояния като депресия и прегряване, здравословния статус на населението (броя на инфарктите и инсултите).

На финала е подреден и един плакат - закачка, който представлява пощенски кутии с табелка с едно и също име - Янков. "Това е авторски плакат, който показва, че навсякъде в изложбата ще видите Янков", с усмивка поясни авторът на "Exi(s)t".

"В изложбата ще видите тънка ирония и насмешка. Авторът задава провокативни въпроси. Дали не сме потънали в консумативното? Имате една седмица да си дадете отговор, къде се намирате в това пространство. Дали сте със заешки уши или с мъдростта на бухала", каза при откриването на изложбата доц. Димо КолиБаров - директор на филиала на НХА в Бургас.

Студенти на проф. Георги Янков от специалността "Плакат и визуална комуникация" го поздравиха на финала.

Арт събитието бе уважено от зам.-областният управител Мария Ценова, от председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, от кметът на Бургас Димитър Николов, от ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова, от собственикът на галерия "Бургас" и меценат Руси Куртлаков, от почетният консул на Република Австрия в Бургас Радостина Иванова, от преподаватели в НХА, от художници, приятели, бургазлии.

Галерия