Маските са задължителни в Мадрид и на открито. Снимки Ангелина Горанова

Маските са задължителни в Мадрид и на открито. Снимки Ангелина Горанова

Стабилизира се положението в Испания, казват здравните власти там, макар че новите случаи на коронавирус дневно са над 12-13 хиляди. Според властите там пикът на заболели от втората вълна е бил на 2-ри ноември с 55 хиляди случаи. Още в края на миналия месец Испания наложи шестмесечно извънредно положение и даде право на отделните региони да въвеждат вечерен час и да ограничават придвижването. Остава забранено излизането между 23.00 и 06.00 часа без основателна причина. Забранено е и събирането на повече от 6 души, а маските на открито са задължителни в много райони, включително и Мадрид. Общо над 1,5 милиона са заразените с вируса в кралството, което е на шесто място в света. В района на Мадрид ситуацията е сравнително спокойна. Общият брой на заразени е над 300 хиляди, а малко над 2 хиляди нови случаи се установяват дневно. Хората там постепенно се връщат към нормален живот, а през уикендите паркове, барове и ресторанти са пълни с посетители.

От началото на пандемията с коронавирус "Черноморие" вече 36 седмици Ви информира как останалият свят се справя със заразата. Правим това посредством разказите на бургазлии от горещите точки.

Според медиите в Мадрид спада заболеваемостта от Ковид-19 и натискът към болниците вече не е толкова голям. Основна роля за това е изиграло отговорното отношение на много от жителите на столицата, както и затварянето на кварталите с по-голяма заболеваемост. Все още хората се страхуват, макар и много от тях да са преболедували.

"Картината е много обнадеждаваща през почивните дни, когато ресторантите и баровете са отново пълни с хора. От друга страна при този кипящ нощен живот е странно как намаляват случаите. Това може да означава, че няма смисъл да се затварят бизнеси, а само отделни райони. Тук в Мадрид няколко квартала, където имаше повече заболели, бяха отцепени. Може би това е по-правилният вариант от локдаун", споделя бургазлийката Ангелина Горанова, която от години живее в Мадрид. Признак, че хората се съвземат е и факта, че постепенно ковид новините започват да остъпват място пред останалите и вече не се говори толкова много за вируса.

"При нас по-рано започна втората вълна и може би е нормално вече тя да привършва. Мисля че в България положението в момента е такова, каквото беше тук през пролетта. Чувам, че липсва организация и линейките не знаят къде да водят пациенти. Ние също минахме по този път, но сега всичко е отработено и нещата са регулирани. Личните лекари приемат само сериозни случаи, всичко друго е онлайн. Наскоро ми се наложи да ходя при специалист, чаках за час също толкова, колкото и преди пандемията", сподели още Ангелина. Според нея не може да се говори за масово тестване в Мадрид при направени само половин милион теста при население повече от 5 милиона.

"Тук PCR теста струва около 90-100 евро. Има случаи, в които работодателят го поема или Здравната каса, ако имаш симптоми, но иначе всеки си го плаща. Говори се, че карантината ще се намали на 10 дни, но засега остава 14. Полевите болници вече ги няма, но казват, че са в готовност. В почти всяка болница в Мадрид има ковид отделения", каза още бургазлийката. Там за недостиг на лекрства не се говори, а случаите на семолечение са рядкост.

В Испания все повече се говори за ваксините срещу Ковид. Хората им възлагат големи надежди, макар че все още не е ясно кога точно ще могат да разполагат с тях.

Галерия