Ако сте избрали откъде ще поръчате храна за новогодишната нощ, може да насочите усилията си да подредите масата. Снимката е илюстративна

Ако сте избрали откъде ще поръчате храна за новогодишната нощ, може да насочите усилията си да подредите масата. Снимката е илюстративна

Вече месец ресторантите в страната са затворени, заради втория локдаун, който бе удължен до 31-ви януари 2021 година. Тези, които могат, предлагат храна за вкъщи. Така продължиха да работят, макар и не на пълния си капацатите. За всички в бранша новогодишната нощ е едно от чаканите събития през годината, заради оборота, който успяват да реализират. Тази година обаче те ще останат затворени и шумни веселби там няма да има. Част от собствениците на заведения в Бургас обаче решиха да дадат възможност на своите клиенти, вместо да прекарат часове в кухнята, да си поръчат ястия, които да им бъдат доставени вечерта на 31-ви декември. Цените определено са изгодни, тъй като в тях няма калкулирани разходи за сервитьори и за музикантите, които работят традиционно на празника.

Ресторантите предлагат менюта с различни ястия - предястие, основно, десерт. Клиентът има право на избор - да поръча цялото новогодишно меню или отделни ястия от него. Така например в едно от заведенията има новогодишен сет, който е от 1,5 кг и струва 32.90 лева. В него влизат - салата от гриловани зеленчуци, френско козе сирене и филиран бадем - 300 грама за 8.80 лева, микс от зелени салати с пъдпъдъчи яйца, винегред и пармезан - 250 грама за 8.80 лева, сарми за 4.40 лева, основното ястие е филе миньон с глазирани зеленчуци и тъмен сос - 370 грама за 13.20 лева, а за десерт чийзкейк със сладко от зелени смоники за 4.90 лева. Разбира се в менюто има и баница с късмети на цена от 3.50 лева за 200 грама.

Друг ресторант предлага възможност за избор от няколко предястия, няколко основни и два десерта. В новогодишното им меню има пълнени гъби със сирене - 150 грама за 5.40 лева, руло по чешки - 200 грама за 5.30 лева или месни лозови/ зелеви сармички - 250 грама за 5.80 лева. Сред предложенията за основно ястие са пиле с три вида сирена - 300 грама за 13.80 лева или пълнен заек с гарнитура и зеленчуци - 300 грама за 7.50 лева, пуйка със зеле, ориз и стафиди - 300 грама за 7.10 лева. Сред предложенията има и традиционни месни ястия, както и лаврак със сотирани картофи - 200 грама за 17.90 лева. А десертът може да бъде крем пита - 130 грама за 2.80 лева или чийз кейк - 130 грама за 4.30 лева.

А тези, които ще заложат на традицията и искат да приготвят вечерята сами, защото и без това ще празнуват у дома, е добре вече да са пазарували, за да не се редят на опашки в хипермаркетите в последния момент!