RIA (в средата) с Тони Димитрова (вляво) и родителите си - Мери и Мирослав, с които работи по песента Остани

RIA (в средата) с Тони Димитрова (вляво) и родителите си - Мери и Мирослав, с които работи по песента Остани

RIA вече прави уверени стъпки на музикалната сцена. След дебюта си през 2021 година, тази пролет тя записа песента "Остани" заедно с Мария Мутафчиева - Мери и Тони Димитрова и тя имаше своя дебют пред бургаската публика.

Идеята за песента "Остани" е на Мери (Мария Мутафчиева). Тя е и автор на текста и музиката, а аранжиментът е на нейния съпруг и колега от "Мери бойс бенд" - Мирослав Мутафчиев. "Остани" е изпълнена от Тони Димитрова, Мери и RIA (дъщеря на Мери и Миро б.а.).

Видеото е записано на четири места - в Бургас, в Рибарското селище, в Манчестър, където учи RIA и в Швейцария, където е барабанистът на "Мери бойс бенд" Иван Димов. Клипът се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас по Програмата за финансиране на културни проекти.

RIA е номинирана в категория "БГ дебют" на "БГ радио". Може да я подкрепите тук

- RIA, песента „Остани“ изпълняваш заедно с Мери от „Мери бойс бенд“ и Тони Димитрова. Какво е усещането да си на една сцена с тези две обичани български изпълнителки?

- За мен беше чест да участвам в проекта „Остани“. Освен, че изключително много харесвам песента и посланието, което носи, поканата да съм част от нея е една много важна подкрепа за млад изпълнител като мен. Миналата година направих своя дебют с песента „Нашата мечта“ и днес получих първата си номинация в живота – за БГ дебют в наградите на "БГ радио". Надявам се хората да гласуват за мен. Наясно съм колко е трудно човек да успее и фактът, че Тони и Мери, едни от най-талантливите и успешно изявяващи се изпълнители в България, ми подават ръка в началото на музикалната ми кариера, означава много.

- Откъде идва творческия ти псевдоним RIA?

- Ако трябва да бъда честна, няма някаква специална история зад RIA, просто много ми хареса как звучи.

- Извън твоето обкръжение, малцина знаят, че Мери е твоя майка. Лесно ли беше да работиш с нея по записването на песента „Остани“?

- Да израснеш в музикално семейство със сигурност си има своите плюсове. Чувствам се подготвена за това, което ми предстои, тъй като имам жив пример пред себе си. Като моя майка, Мери винаги ме подкрепя и ми дава съвети. Разбира се, невинаги сме на едно мнение, тъй като стиловете ни се различават, но това е напълно нормално. Едни от най-любимите ми спомени със семейството ми са: как седим тримата, свирим и пеем заедно.

- Родена си в музикално семейство. Музиката каква част от твоето бъдеще ще бъде?

- Както вече споменах, музиката винаги е била голяма част от живота ми. Не е задължително детето да поеме по пътя на родителите си. В случая с мен се е случило така, но причината за това е, че в музиката откривам себе си, тя ме кара да мечтая, да споделям. Тя е моят начин за общуване със света. Тя ме допълва. В музикалното училище създадох много приятелства и научих много за основите, за създаването и историята на музиката, но след това СМГ ми даде възможност за свобода. Срещнах хора, които ми помогнаха да вярвам в себе си. Подкрепиха ме да постигна мечтите си. И до сега продължаваме да се забавляваме и творим заедно. Музиката винаги ще бъде част от мен и се надявам да достигна до много повече хора в бъдеще.

- На представянето на клипа към песента „Остани“ в Бургас получи поздравления от твои връстници. Как приемат те твоето участие в този музикален проект?

- Самото послание на песента „Остани“ е, че имаме нужда от подкрепа и някой до себе си. Щастлива съм, че съм заобиколена от хора, които ме окуражават. Много е важно човек да знае, че има на кого да се опре, на кого да споделя и да разчита. Приятелите ми знаят какво означава музиката за мен и са там, когато имам нужда от тях, на концерти, събития… Без значение дали в България или в Англия, те са на едно обаждане разстояние и винаги са до мен.

- Във вените ти тече 100% бургаска кръв! Какво място заема Бургас в твоето сърце?

- Вярно е, че цялото ми семейство е родом от Бургас. Доста хубави спомени ме свързват с този град, морето, роднините, летата, карането на колело с дядо и игрите на табла и шах. Винаги се радвам, когато пътуваме към Бургас, защото знам, че ме очакват много забавления и летни преживявания, концерти, плуване и разходки в любимата Морска градина.

- Учиш във Великобритания. Защо избра това учебно заведение, за да продължиш своето образование?

- Да замина за Англия беше решение, което взех по две причини. Първата е, защото вярвам, че в университета в Манчестър мога да получа по-добро образование в сферата на компютърната анимация. Втората е, че смятам, че тук имам по-голям шанс да се развия в музиката. Възможностите са на друго ниво.  Мисля, че съм социална личност, обичам новите срещи и запознанствата. Още от самото начало нямах търпение да дойда тук, за да усетя атмосферата и обстановката. Останах приятно изненадана. Много бързо създадох приятелства и намерих нови неща, които ме вдъхновяват да творя. Намерих и музикални сцени, на които имам възможност да пея и свиря на китара.

- Островът като трамплин към бъдещата ти кариера ли е или ще се превърне в твой втори дом?

- Все още нямам конкретни планове за бъдещето. Единственото, което знам е, че искам да създавам и изпълнявам музика, да радвам хората и да следвам сърцето си, било то в България, Англия или някъде другаде по света. Обичам да се нося по течението, да опознавам нови места, да търся вдъхновение. Тук ми харесва и наистина смятам, че Острова предоставя много възможности във всеки аспект, но бих искала да посетя още много места.