Призовавам малките и средни фирми от Бургас и Камено да бъдат активни, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Снимка Община Бургас

Призовавам малките и средни фирми от Бургас и Камено да бъдат активни, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Снимка Община Бургас

Рибарските групи в Бургас и Камено могат да кандидатстват за 3 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство. За тях ще се кандидатства по шест мерки, като първата вече е отворена. Много е важно местният бизнес и неправителственият сектор да бъдат активни, да подготвят качествени проекти, за да може финансовият ресурс да бъде оползотворен в максимална степен.

"Досега Бургас беше дискриминиран и не беше допустим бенефициент по рибарската програма. Ние се борихме, стигнахме чак до Европейската комисия, аргументирахме се и регламентът беше променен в наша полза. Призовавам малките и средни фирми от Бургас и Камено да бъдат активни, защото тези пари са за вас, големи компании от столицата и страната нямат право да кандидатстват за тях", каза днес кметът Димитър Николов.

Той представи параметрите на първата отворена мярка заедно със заместника си Руска Бояджиева и Кремена Чиликова - изпълнителен директор на МИРГ Бургас-Камено. Тя е озаглавена "Преработване на продуктите от риболов и аквакултури". Целта на процедурата е да подпомогне местните малки и средни фирми, които се занимават с преработване на риба и аквакултури, да се модернизират предприятията и да се създадат нови работни места в сектора. С нея се стимулира внедряването на иновации и разширяване на асортимента, подобряване условията на труд и намаляване на вредното въздействие върху околната среда.

Максималният размер на сумата, за която може да се кандидатства по тази мярка с един проект, е 97 000 лева. Тези пари могат да се оползотворят, например, за специализирана техника, транспортно средство, софтуер, обучение на персонал, строително-ремонтни дейности и др. Срокът за кандидатстване по тази мярка е до 2 септември и до 30 декември 2019 г. След това ще бъде отворена втората, насочена повече към неправителствения сектор, която ще стимулира опазването на природното богатство. Следващите мерки ще бъдат насочени отново към местния бизнес, с акцент върху отглеждането на аквакултури, рибарските общности и осигуряването на тяхната целогодишна заетост.

Офисът на Местната инициативна рибарска група Бургас-Камено е настанен в кметството на комплекс "Меден рудник". Неговите служители ви очакват за среща, за да чуят вашите въпроси и да помагат при изготвянето на проектите.

Общата цел на тази програма с шест мерки е да се повиши конкурентоспособността на местния бизнес в рибарския сектор, създаване на нови работни места и грижа за природните ресурси на Бургас. При оценяването на подадените проекти най-много точки ще носи критерият нови работни места. Кандидатстващите фирми или НПО трябва задължително да са регистрирани в Бургас или Камено, а не, примерно, в Созопол и Царево.

МИРГ Бургас-Камено е сдружение с нестопанска цел в обществена полза и обхваща следната територия: ж.к. "Меден рудник", квартал "Крайморие", квартал "Акациите", Рибарското селище "Ченгене скеле", село Маринка, село Димчево, село Извор, село Твърдица, както и всички населени места в община Камено.