Милен Николов (вляво) и Петър Кънев подписаха договора. Снимка РИМ - Бургас

Милен Николов (вляво) и Петър Кънев подписаха договора. Снимка РИМ - Бургас

Регионалният исторически музей в Бургас и сдружение "Черноморска Странджа" ще си сътрудничат. Между двете институции бе подписан договор за това. Поради усложнената епидемична обстановка, традиционната годишна кръгла маса в град Ахтопол, организирана от сдружение "Черноморска Странджа" и посветена на културното наследство на Странджа, се състоя в ограничен състав. Присъстваха инж. Петър Кънев, председател на сдружението и д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас. Беше направен преглед на осъществените археологически разкопки по южното Черноморие през 2020 г., както и на постигнатите резултати. Обсъдени бяха перспективите за осъществяване на археологически и исторически проучвания в региона на Странджа през 2021 г. в условията на пандемия.

В края на срещата беше подписан договор за сътрудничество и съвместна дейност в съответствие с нормативните документи в областта на културното наследство. Планират се осъществяването на общи проекти в областта на научната издателска дейност, общи изложби и популяризиране на културното наследство на Странджа.

Срещата се проведе под патронажа на Вълчо Чолаков - областен управител на област Бургас и на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Национален исторически музей – София.