Дейностите по строителството не са Иракли. Снимка Архив

Дейностите по строителството не са Иракли. Снимка Архив

Строи се върху частни имоти в местността "Кладери", в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер, съобщиха от пресцентъра на Регонална инспекция по опазване на околната среда и водите по повод медийна публикация за строителство на плаж "Иракли". От РИОСВ - Бургас са извършили незабавна проверка по случая. "Беше констатирано, че обектите, които са цитирани в публикацията, граничат с морски плаж "Вая" в землището на село Емона, община Несебър. Мястото е популярно като "Плаж Иракли", но в действителност плажът "Иракли" се намира на юг от плаж "Вая".

Дейностите по строителство са част от съгласуваното инвестиционно предложение , одобрено с Решение № БС-10-6/11.08.2011 г.

През 2013 година, директорът на РИОСВ - Бургас, наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството.