Роботът Финч може да развие въобръжението, каза Мария Бенчева. Снимки Лина Главинова

Роботът Финч може да развие въобръжението, каза Мария Бенчева. Снимки Лина Главинова

Роботът Финч стимулира въоръжението и креативността на децата и учениците. Той изпълнява предварително зададени чрез софтуера команди и можа да "говори", да се "движи", да издава звуци, да преоболява препятствия, да реагира на светлина и на температура. "Всичко това става възможно благодарение на сензорите, с които той разполага", каза Илия Поповски.

Роботът е създаден преди 6 години, а възможностите му бяха представени пред библиотекари от читалищата в област Бургас. Те видяха нагледно как работи Финч и как лесно може да бъде навигиран чрез софтуера.

Представянето му е в рамките на инициативата "Европейската седмица на кодирането", която се провежда през октомври в цялата страна. Тя има за цел да повиши обществения интерес към програмирането. Кампанията насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да осъществяват своите идеи чрез програмиране.

Чрез това събитие Регионална библиотека "Пейо Яворов", която огранизира презентацията, се включва в европейската кампания.

Библиотеката разполага с пет броя от робота Финч, които са дарени от Посолството на САЩ у нас чрез фондация "Глобални библиотеки".

"Роботът може да стигне до всяко кътче на област Бургас и децата да се научат да програмират с него", каза директорът на Регионална библиотека "Пейо Яворов" Мария Бенчева. От библиотеката са готови да предоставят за известно време робота на читалищата, за да могат до тях да се докоснат повече деца.

Галерия