Жителите на квартала поискаха от кмета да им пусне водата, въпреки че това не е в правомощията му. Снимки Черноморие-бг

Жителите на квартала поискаха от кмета да им пусне водата, въпреки че това не е в правомощията му. Снимки Черноморие-бг

Роми с написани на български език плакати скандираха пред сградата на Община Бургас. Те настояваха от кмета на морската община Димитър Николов да им бъде пусната водата. ВиК спря водата на 10 абонати от ромски произход в бургаския квартал "Победа" в средата на март. Повод за това стана натрупаните от тях задължения към водното дружество. Става въпрос за няколко хиляди лева. От водното дружество са им пращали известия с предупреждения за съставяне на погасителен план. До погасяване на задължениято до този момент не се е стигнало.

Шест дни преди изборите за Европейски парламент обаче, организирани жители на "Победа" се събраха на площад "Атанас Сиреков" и поиската от кмета да им пусне водата. Те скандираха "Вода, вода" и "Обещай, обещай!". Кметът на Бургас се опита да им обясни, че водата ще им бъде пусната, когато си платят натрупаните задължения.

"Всеки има право да протестира. Но в тази страна всеки има права и задължения. Като си платят ще им бъде пусната водата. Искат от мен да наруша закона. Аз съм избран, за да спазвам закона", каза пред журналисти Димитър Николов.

"В края на улицата има чешма, откъдето могат да си пълнят вода", каза за "Черноморие" от ВиК. Оттам уточниха, че водата ще бъде пусната, когато задълженията бъдат платени.

Галерия