Апаратурата се очаква да бъде монтирана през февруари в болницата в града. Снимка Архив Черноморие-бг

Апаратурата се очаква да бъде монтирана през февруари в болницата в града. Снимка Архив Черноморие-бг

"Ротари клуб" - Поморие ще дари стерилизатор на МБАЛ Поморие. Дарението е по прокт на ротарианците и е насочено към подобряване на услугите в здравеопазването и по-конкретно в МБАЛ - Поморие.

Община Поморие закупи съвременна ендоскопска апаратура за диагностична и оперативна хистероскопия, с възможности за надграждане в бъдеще и за лапароскопска хирургия. Изискванията за стерилизация на чувствителните оптични и неметални елементи на тази апаратура са завишени. Стерилизацията е възлова, основна дейност във всяка болница, която осигурява всяка оперативна или инвазивна процедура. Основно в хирургичните отделения (хирургия, акушерство и гинекология), но и във всяко друго отделение, където могат да се извършват инвазивни процедури.

В тази връзка от "Ротари клуб" - Поморие ще дари на МБАЛ в града паров стерилизатор модел "VACUKLAV 24 BL", прилежащо към него опаковъчно устройство за стерилизация "hd 310 WS" и консумативи за работа .

С получаването на паров стерилизатор лекарите в болницата ще могат по-ефективно да обслужват пациентите от община Поморие и съседните общини - Несебър, Руен и др. Апаратурата ще се ползва в Акушеро-гикекологично отделение, където се извършват оперативни, лечебни или диагностични процедури. Бързата стерилизация увеличава ефективността на използване на операционните зали и инструментариума, осигурява безопасност както за пациенти и персонал, така и за опазване на околната среда.

След обстойно проучване на възможностите, новата апаратура е поръчана и се очаква доставка и монтаж в МБАЛ – Поморие през февруари т.г.

Апаратурата по проекта е закупена със средства на "Ротари клуб" - Поморие и съфинансиран от фондация "Ротари". На ежегодния Коледен бал "Ротари клуб" - Поморие получи дарения, които отидоха за реализацията на проекта.