Президентът Румен Радев (в средата) участва във възпоменателната церемония на летището. Снимки Президенство

Президентът Румен Радев (в средата) участва във възпоменателната церемония на летището. Снимки Президенство

Загиналите в терористичния акт на "Летище Бургас" няма да бъдат забравени, а несправедливо отнетите човешки животи са предупреждение, че с общи усилия всички трябва да се изправим срещу злото. Това заяви президентът Румен Радев по време на възпоменателната церемония в Бургас по повод 11-ата годишнина от атентата на летището. Терористичната атака бе извършена на 18-и юли 2012 година и при нея загинаха петима израелски и един български гражданин - Амир Менаше (27 г.), Ицик Коленги (27 г.), Маор Харуш (26 г.), Елиор Приес (26 г.), Кочава Шрики (42 г.) и Мустафа Кьосев (36 г.).

В обръщението си президентът Радев припомни своевременната реакция на българските институциите още в първите минути след атентата за спасяване живота на ранените, както и съвместните действия с израелската страна за разкриване на извършителите. България и Израел ще продължат общите си решителни усилия в борбата с това злокобно явление – съвременния тероризъм, развивайки пълноценно двустранни отношения, заяви държавният глава. Румен Радев призова за още по-ефективна работа на институциите и службите на двете страни за осъществяване на превенция и защита от терористични заплахи.

Президентът Радев подчерта, че България и Израел са свързани с дълбоки исторически и приятелски връзки, сходна съдба и дългогодишно партньорство. Тази година ние заедно отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи – един безпрецедентен за Европа акт на толерантност и хуманизъм в най-мрачните години на Втората световна война, посочи държавният глава. "С общите усилия на редица български политици, висши духовници, интелектуалци, общественици, професионални и съсловни сдружения и най-вече на хиляди български граждани, ние направихме така, че не допуснахме нито един български евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта", заяви президентът Радев и допълни, че българската еврейска общност по време на Втората световна война увеличава числеността си.

На церемонията присъстваха близки на жертвите, посланикът на Държавата Израел в България Йорам Елрон, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Мария Нейкова, представители на държавни институции, на еврейската общност в България и на дипломатическия корпус.

Галерия