Руми Белева представи Вардарки на едно от изложенията за авторки продукти в столицата. Снимки Авторът

Руми Белева представи Вардарки на едно от изложенията за авторки продукти в столицата. Снимки Авторът

Що е то вардарки? Руми Белева дава отговора на този въпрос показвайки своите творби на едно от изложенията за авторски произведения в София. "Това са пазителки, духовни пазителки", лаконично отговаря тя. Вардарова е моминското име на майка й, което означава вардя, пазя.

Белева майстори от плетени дантели, шевици изработени върху ленена и памучна панама, декорации с мъниста. Всички те заедно оформят една стилизирана женска фигура. Авторката разкрива, че някои карета и дантели са от чеиз (това са дрехи, покъщнина, които невестата в миналото отнасяла в дома на съпруга си б.а.), предназначени за сватбени дарове.

Авторката влага много любов и респект в това което прави, и както тя казва: "Използва находки от старите ракли". Творбите й в никакъв случай не са декорация за кръчми, това са едни пазителки на духовността и светлината предназначени за красиви  домове.

Шевицата, която има водещо място в проекта "Вардарки", вече от няколко години вдъхновява български дизайнери за различни аксесоари и бижута. По-различното при Белева е, че тя залага основно на автентични такива. "Хората вярвали, че шевиците притежават магична сила, която закриля притежателя й", казва тя.

Март месец тази година авторката представи "Вардарки" в "Gallery 2.0", а сега творбите й могат да бъдат намерени в социалните мрежи, както и на специализираните изложения.

Галерия