Водолазите свалиха статуята на русалката на морското дъно

Водолазите свалиха статуята на русалката на морското дъно

Статуя на русалка ще примамва гмуркачите да се гмурнат в морето край Приморско. Тя бе поставена на морското дъно в местността "Крокодилите" и е по проекта на водолазен център "Посейдон" за създаваен на подводна галерия "Домът на русалката".  

Туристите, любители на дайвинга, освен параклиса под вода "Свети Николай Чудотворец" вече могат да разгледат и позиционираната в близост до него скулптура. Тя се намира на дълбочина от около 12 метра и може да бъде разглеждана от гмуркачи със специално оборудване.

Доброволци – водолази се събраха на пристанището в морския град от ранни зори, за да начертаят план за монтирането на новата подводна атракция. Акцията по закрепването бе ръководена от Тодор Попов – автор на идеята за русалката. Заедно с тях бе и Никола Диков – автор на скулптурата, както и на първата авторска картина "Свети Никола спасява моряка", поставила  начало на проекта за подводна галерия.

След като уточниха подробностите около монтажа, с лодки, натоварени с професионално оборудване, водолазите се насочиха към буната на "Перла". Там предния ден с помощта на кран 600-килограмовата  русалка беше спусната във водата.

Няколко часа бяха необходими на четирима водолази и две помощни лодки да позиционират новата атракция на Приморско. За да бъде повдигната от дъното и преместена до определеното за монтаж място, подводничарите си послужиха с парашути, които улесниха транспорта под вода.

"Всичко е добре, когато завърши добре", споделиха организаторите след успешното приключване на подводната акция. Те добавиха, че вече има запитване от художници, желаещи да подредят временна изложба стъклопис в подводната галерия.

Галерия