Ruse2

Ruse2

Русе - "Пристанището на шейсетте кораба" съм изчезнала като в дън земя - за секунди. Открили ме часове по-късно в компанията на загрижени мъж и жена, които ме водели към полицията. Докато аз съм се опитвала да обясня усърдно на коя точно улица и на кой номер живея. Без обаче да спомена, че адресът, за който говоря е в Бургас. Явно още тогава, Русе ми е харесал и ми се е приискало да го разгледам на спокойствие. Ruse3Решавам да видя града сега – като голяма. Е, ориентирам се малко по-добре, разбира се. Но за миг ми се струва, че ще се изгубя отново! Запленена от атмосферата – от красивите стари къщи, от приятния полъх на дунавския вятър и от спокойните лица на хората, забравям, че времето, което съм решила да прекарам тук все пак е ограничено.

По подобен начин може би усещат града и повечето от туристите, които го посещават.100_0387
Космополитният дух и пъстротата на града е описан добре от роденият в Русе белетрист и естет – нобеловият лауреат Елиас Канети, който казва: "Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случвало някога в Русчук".
Новаторство, културни традиции, свободен дух – това са етикети, които само частично формират визитната картичка на Русе. Ако му посветите достатъчно време, градът ще ви отведе назад във вековете и ще ви позволи лесно да опознаете древната му история. А тя датира отпреди поне пет хиляди години.
Развитието му започва още във времето на траките. Доказано е, че градът е един от най – старите в тази част на континента. "Пристанище на шейсетте кораба" или Сексагинта Приста – така са го наричали римляните. Бил е част от империята им. Руините на някогашната крепост, която те са издигнали там, могат да се видят и днес. Локализирани са в края на деветнадесети век от Феликс Каниц.100_0421
Очевидната причина за бързото развитие на мястото е географското му положение. Историческите сведения посочват, че през всички минали епохи Русе е бил пристанище и седалище на флотилии. По-късното име на града е Пристаполис, древните славяни са го именували Руси, а турците Русчук. Деветнадесети век за Русе е белязан със знака на бърз и необикновен разцвет. През 1864 г. той е определен за административен център на новосъздадения Дунавски вилает, който се простира от Ниш и София до Варна и Тулча.
Но градът е известен не само като пристанищен и транспортен център, а и като град с бурно революционно минало. Играе ключовата роля през Възраждането, давайки на страната някои от най-великите революционери. Тук са живели и са оставили костите си едни от най-видните участници в Освободителното движение. Признание за саможертвата им е Пантеонът на възрожденците. Перла в монументалната корона на Русе е Паметникът на свободата, превърнал се в един от символите на града.
През годините, наред с природните си и архитектурни забележителности, Русе става и център на иновациите. От тук през 1866 година започва строежът на първата железопътна линия в България (Русе – Варна), развива се корабостроенето, през 1881 година видни русенски финансисти създават първата частна банка в страната – Акционерно спестително дружество "Гирдап", през 1981 г. е основано е първото застрахователно дружество – "България". 100_0419Ruse4Тук е заработила първата метеорологична станция, учредена е първата търговска камара. За пръв път именно в Русе се прави първата кинопрожекция в страната, отпечатан е първия  вестник. Градът е бил е седалище и на редица консулства – на Австро - Унгария, Русия, Великобритания, Франция и Италия. Почетни консулства тук са имали Прусия, Белгия, Холандия, Испания и Гърция. След Освобождението Русе е най – големият град в Княжество България. В навечерието на Първата световна война тук са функционирали 696 предприятия.
През 1954 година е построен Дунав мост – единствената до скоро изкуствената връзка между България и Румъния.
Населението на града намалява рязко между 1985 и 1992 година заради честите обгазявания с вредни емисии от страна на румънски завод в съседство.
Центърът на Русе завладява с множеството сгради в стил барок, които носят духа на големите средновековни замъци  в Западна Европа. Сред тях изпъква Доходното здание – построена преди повече от век сграда с великолепна фасада. Емблематични са седемте изящни фигури на покрива, които олицетворяват изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа.
В историческия музей в Русе се съхранява сребърното тракийско съкровище от времето на одриския цар Котис I. Изящните форми на съдовете свидетелстват за майсторството на тракийците в обработката на ценни метали.  
Русе е град на аристокрацията и духа, град на музиката. През цялата година тук се провеждат множество културни форуми – Русенския карнавал, фестивала "Мартенски музикални дни", Есенните дни на изкуството и културата, Фолклорния фестивал "От Дунав до Балкана", празника "Децата на Поломието", русенският "BluZZ fest" и много други. Plamen_RuseВсяка година в Русе се организира туристическо изложение "Уикенд туризъм". Част от неговата програма е атрактивният Фестивал на туристическите забавления и анимации. През настоящата година има и много нови събития в културният календар на града, които се организират в подкрепа на кандидатурата му за Европейска столица на културата през 2019 година.
Недалеч от Русе има много природни забележителности. Като природен парк "Русенски Лом". Там се намира средновековния град Червен – един от най – големите военни, стопански и културни центрове на Второто българско царство. Ще видите и Ивановските скални църкви – обект, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.