Руси Куртлаков подари портрет на Васил Левски на кмета на Поморие. Снимки Лина Главинова

Руси Куртлаков подари портрет на Васил Левски на кмета на Поморие. Снимки Лина Главинова

"Благодаря за поканата в Поморие да покажа част от колекцията си, включваща творби на художници от края на 20-ти век и началото на 21-ви век. От 1980 година до днес събирам произведения на български художници", започна обръщението си към гостите, дошлите за откриване на изложбата - колекция "Руси Куртлаков" в градска галерия "Дечко Стоев" в Поморие. "След като събирам тези картини, нямам право да ги държа у дома. Целта ми е да ги покажа и хората да видят българското изобразително изкуство", допълни бизнесменът меценат.

Над 150 живописни платна, графики и скулптури включва гостуващата изложба. В двете зали на модерната градска галерия могат да се видят произведения на няколко поколения български автори. Сред наредените платна са "Пейзаж" на Светлин Русев, "Лодка" на Димитър Киров, "Пейзаж", "Купа сено" на Лиляна Русева, "Нежност" на Христо Тодоров, "Майчинство" на Валентин Дончевски, "Голо тяло" на Тома Трифоновски и още живописни платна и графики. В експозицията са показани и платната на бургаски майстори на четката - "Жена с огърлица" и "Връх" на Стоян Цанев, "Очакване" на Георги Баев, "Николай" на Кирил Симеонов, "Корени" на Михайл Ангелов и други творци. Място в експозицията заемат и картините на по-младото бургаско поколение художници - Ангелина Недин и Лора Янева. На зрителите правят впечатления и експонираните скулптори и пластики на Руси Стоянов, Мара Латева, Спас Дочев и други.

Освен като страстен колекционер, в изложбата Руси Куртлаков участва и със свои платна, сред тях са "Нощ" и "Разсъмване". Гостуването на едноименната му колекция в градската галерия "Дечко Стоев" е по покана на неговия директор Милчо Талев. "Една необичайна и доста показателна изложба. Последните години държавата абдикира да показва съвременното културно наследство на страната. Куртлаков не само събира творби, но и меценатства. Той запазва и популяризира българското изкуство", не спести хвалебствията си директорът на поморийската галерия.

За откриването на експозицията дойдоха много поморийци, част от гилдията на бургаските художници. Събитието уважи и кметът на Поморие - Иван Алексиев. Той сподели, че Руси Куртлаков е добър приятел на Поморие. Пословичен със своята щедрост, Руси Куртлаков го дари с портрет на Апостола на свободата - Васил Левски.

Изложбата ще може да се види в продължение на един месец.

Галерия