Наградените творби в конкурса са събрани в едноименен сборник

Наградените творби в конкурса са събрани в едноименен сборник

Руси Куртлаков, собственик на "Ремонстрой - Бургас" АД получи сертификат за "Щедрост и подкрепа на каузата". Престижното отличие, което се присъжда за първи път, бе връчено на тържествена церемония на заключителние етап на деветия Международен литературен конкурс "Изкуство против дрогата".  "От създаването на бургаския конкурс през далечната 2003-та година, меценатът - благодетел и собственик на галерия "Бургас" Руси Куртлаков винаги е сред щедрите дарители на конкурса", поясни пред сайт "Черноморие" поетесата Роза Боянова.

В деветото издание на Международния литературен конкурс "Изкуство против дрогата" взеха участие над 200 автори на възраст от 14 до 25 години от 19 страни, сред които за първи път участници от Франция и Великобритания. Жури в състав: Роза Боянова - поетесата, Рада Панчовска - преводач от и на испански език, Хайри Хамдан - преводач от и на арабски език (негов е преводът на изданието "Бургаски поети", популяризиращо нашите автори в арабския свят, б. а.) определи наградите в котегориите "Поезия" и "Проза" в двете възрастови групи - от 14 до 17 години и от 18 до 25 години. Силно е бургаското присъствие в тазгодишното издание на "Изкуство против дрогата". 14-годишната Катя Танева от Бургас с есето си "Дрога и изкуство" спечели първа награда в първа възрастова група за проза. 20-годишният Владимир Илиев от Карнобат, студент в СУ "Св. Климент Охридски" - София взе първа награда във втора възрастова група за проза. Той впечатли тричленното жури с текста си "Къща за ангели". А 22-годишният бургазлия Георги Георгиев, студент в МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов" - Варна взе втора награда за стихотворението си "Град от рози".

Международният литературен конкурс "Изкуство против дрогата" се провежда под егидата на областния управител на област Бургас. Организатор на конкурса е народно читалище "Любен Каравелов 1940" - Бургас , а съорганизатор е Синдиката на българските учителите - Бургас.

По традиция на церемонията се представя и сборник с отличените твори. Книжката се издава със съдействието на Общински съвет по наркотични вещества към Община Бургас.