Щабът бе свикан от областния управител на област Бургас Мария Нейкова. Снимка Областна управа

Щабът бе свикан от областния управител на област Бургас Мария Нейкова. Снимка Областна управа

"Към настоящия момент едва 19% са общо ваксинираните в бургаска област срещу COVID - 19", каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров по време на заседание на Областния кризисен щаб. "Амбициозната ни цел е да се достигне над 60% ваксинирани до края на летния сезон. Налице е обстоятелството, че ваксини има, но процентът на желаещите, на които да бъде поставена, значително е намалял през последния месец", допълни д-р Паздеров.

На заседанието, свикано от областния управител Мария Нейкова, бяха обсъди мерки за мотивиране на населението в бургаска област да се ваксинира срещу корона вируса. Това се налага като необходимост след анализ на Министерството на здравеопазването, което констатира, че се наблюдава спад в ръста на проведените ваксинации срещу COVID - 19 в национален, респективно в регионален мащаб.

На територията на региона са открити и функционират 25 имунизационни пункта, които ваксинират желаещите абсолютно безвъзмездно. Те, заедно с общопрактикуващите лекари в областта, имат капацитет да ваксинират между 6 и 7 хиляди души на ден. Към края на май са ваксинирани 79 142 души от областта, като на 32 331 души е поставена и втора игла. 198 са общопрактикуващите лекари, които са ангажирани с ваксиниране на населението без значение на избора на личен лекар. Но въпреки значителния брой имунизирани, процентът за бургаска област остава незадоволителен. В тази връзка бяха обсъдени трудностите и набелязани мерки за ускоряване на темповете на ваксинационния процес. Присъстващите на заседанието кметове се обединиха около идеята, че епидемиологичната обстановка бележи посока на подобряване и преодоляване на заразата, но това не бива да притъпява нашето внимание.

Към 31-ви май 2021 г. в бургаска област има разкрити 154 легла за лечение на пациенти с доказана корона вирусна инфекция, като едва 50 от тях са заети. В интензивните отделения са предвидени 19 легла, заети са само три.

От началото на пандемията през до днес потвърдените случаи в Бургас и областта са 27 296 души. 1032 са починалите.